Огромното разнообразие от видове при салатите дава възможност всеки един вкус и предпочитания да намерят по нещо за себе си.
Свежите зеленчуци се комбинират с различни текстури и вкусове, създавайки цялостно ястие, съобразено със сезона.
Както с всичко обаче, има някои основни салати, които си се утвърждават като класически и са подходящи за консумиране както през лятото, така и през зимата.
Една такава е салатата „Капрезе“, която със своите домати и моцарела едновременно засища и не оставя усещане за тежест.
Днес ще ви представим пример за това, че понякога презентирането на салатата променя цялото ястие.
За новия вид „Капрезе“ ще ви бъдат необходими:
1 чаша балсамов оцет
1 опаковка малки доматчета
2 с. л. кафява захар
1 голяма опаковка моцарела
½ чаша студено пресован зехтин
1 ч. л. червен пипер
Сол и пипер на вкус
Клонки розмарин
2 с. л. сладко от сливи
Начин на приготвяне:
Изсипете в блендер сладкото от сливи и балсамовия оцет. Разбийте добре и след това добавете и кафявата захар.
Готовата смес изсипете в малка тенджерка и я кипнете на котлон. Целта на това е да се получи по-гъста смес.
Оставете настрани да почива.
Заемете се с моцарелата. Добре е да вземете немаринована такава и ако е едно голямо парче, нарежете го на малки.
Поставете ги в купа и изсипете зехтина. Добавете лютия червен пипер и овкусете със сол и черен пипер на вкус. Оставете да престоят в маринатата, за да се овкусят.
Докато това се случва, вземете клонките розмарин, почистете ги до половина и започнете да набучвате по едно доматче и по едно парче моцарела.
След като сте готови, посипете с дресинга от балсамико и сладко.