IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 навика, които ще ви направят по-състрадателен човек

11 август 2016 09 00

В случай, че искате да станете такъв

Снимак: outnow.ch

Снимак: outnow.ch

Ако ви се иска да станете малко по-чувствителен, по-добър и по-състрадателен човек, има начин да го постигнете. Вижте няколко съвета по темата, подкрепени от науката:

1. Четете класически романи

Качествената книга може да вдъхнови човек да се държи по-любезно. В едно проучване на Университета във Вашингтон и по-точно на психолога Дан Джонсън се твърди, че има връзка между четенето на фантастика и про-социалното поведение. Причината е, че добрата история предизвиква у читателите състрадателни чувства към героитe.

2. Разхождайте се по-често сред природата

Повечето хора изпитват чувство на благоговение пред внушителната красота на природата. Именно затова честите разходки в планината, в гората и т.н. укрепват нашата тенденция да търсим доброто около нас. Изследователите са категорични, че чувството на страхопочитание към природата, може да увеличи съпричастността на човек към другите хора.

3. Гледайте/четете новините по различен начин

Не слушайте новините просто като сурови факти, а се опитайте да се замислите как са се чувствали хората, засегнати от въпросните събития. Психолозите от  Университета на Калифорния, Бъркли, съветват хората да не разглеждат новините като статистически данни, а да се опитат да усетят човешката история зад фактите. Учените са открили, че хората даряват повече средства за благотворителни организации, които споделят истории и снимки на нуждаещи се хора (за разлика от тези които не го правят), с цел да привлекат дарители.


4. Говорете си с непознати хора на улицата

С колкото по-различни типове хора общувате, толкова по-толерантни и състрадателни ще станете. Роман Кзанрич, автор на книга за емпатия, пише, че ако човек иска да стане по-добър, той трябва да е по-любопитен към  непознатите. Той съветва да се заговаряте поне с един нов човек на седмица, на улицата, например.

5. Медитирайте

Едно проучване установи, че след завършване на 8-седмичен курс по медитация, участниците са станали по-състрадателни с 5%. Други проучвания също доказват, че хората които медитират редовно са по-чувствителни към околните.

6. Използвайте въображението си

Има една старата поговорка, че човек трябва да се опита да влезе в обувките на някой друг, преди да го съди. Според много изследвания трябва да се опитваме да си представим как се чувства определен човек, за да можем да влезем в положението му. Психолозите препоръчват хората редовно да се опитват да се поставят на чуждо място (в дадена сложна ситуация), за да променят начина си на мислене и да станат по-добри и съпричастни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари