IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Яйца шакшука

22 септември 2016 06 00

Яйца на очи в пикантен червен сос

Снимка: thecookingjar.com

Снимка: thecookingjar.com

Представяме ви една рецепта за яйца шакшука, която всъщност представлява яйца на очи в пикантен доматен сос.

Това ястие е израелско, но е популярно в повечето арабски страни. Има различни начини, по които се приготвя, като към него могат да се добавят италианска наденица, сирене фета, може да се направи и с пикантен италиански сос за паста тип „Арабиата“ и др.

Сервира се с препечен хляб или топла питка. Рецептата е подходяща за топъл неделен обяд, а освен това е пълна с витамин В2, протеини, витамин D, фибри, витамини А, C и K.

Необходими продукти за 3 порции: 2-3 скилидки чесън; 2 супени лъжици зехтин; 1 глава лук, 1-2 средно големи люти чушки, 1 супена лъжица кимион; по 1 ч. л. черен и червен пипер; сол – на вкус; 800 г смлени/ситно нарязани домати, може и от консерва; 6 яйца; пресен магданоз – една шепа.

Начин на приготвяне:

Нарежете чесъна, лютите чушки и лука. Загрейте голям чугунен тиган със зехтина и запържете зеленчуците на умерен огън за 6-7 минути. Подправете със сол, кимион, черен и червен пипер. Разбъркайте и оставете за около 1 минута.

След това добавете смачканите домати и разбъркайте, така че всички продукти да се съчетаят добре. Покрийте тигана с капак и гответе в продължение на 10 минути, докато доматите се сгъстят.

След това чукнете яйцата директно в тигана. Оставете ястието да къкри на средна температура за 8 минути. Ако обичате по-рохки яйца, гответе в продължение на около 5 минути.

След това добавете шепата пресен магданоз отгоре. Сервирайте с препечени филийки хляб.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари