IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 неща, които вашите деца ще помнят за вас

1 декември 2016 09 20

След като вече са възрастни хора

Бианка Балти с дъщеря си; Снимка: ilovewildfox.com; Grey

Бианка Балти с дъщеря си; Снимка: ilovewildfox.com; Grey

Всеки човек си спомня някакви моменти от детството си и редица мигове, прекарани с родителите си.

Има някои специфични неща, които почти всеки възрастен помни от своята детска възраст.

За съжаление редом с хубавите, всеки човек си има и горчиви спомени от детството – скандали между родителите, дълго отсъствие на единия родител по работа, пропуснати училищни пиеси и мачове и т. н.

Повечето възрастни са склонни да помнят някои определени мигове от своето детство и своите родители. Ето и 6 от тях:

1. Преживяванията, които сте имали с тях

Ние не си спомняме всеки детски рожден ден, организиран от родителите ни или всеки подарък, с който са ни изненадали, но все пак помним ключови приятни моменти, които сме прекарали заедно с тях. Особено тези, в които сме били насаме с мама и татко и всички сме се наслаждавали на компанията си.

2. Вашите положителни думи за тях

Всички ние помним майка си или баща си, които са ни казва ли: „Обичам те“, „Гордея се с тебе“, „Ти си талантлив и способен“ и т. н. Естествено, не можем да помним всички похвали, но все пак някои подобни фрази са се запечатали в съзнанието ни и са изиграли роля върху изграждането на нашето самоуважение.

3. Как сте се справяли в трудни ситуации

Децата гледат примера на своите родители и всъщност именно техните реакции са ориентирът им за света. Ако родителите им са били твърде уязвими в трудни времена, децата също стават по-чувствителни и лабилни възрастни. Ако родителите им са били силни в тежки моменти, децата се научават какво е сила на духа.

4. Важните моменти, в които не сте били до тях

Въпреки че това звучи супер отрицателно, всеки човек помни кога е имал нужда от родителите си, а те не са били до него. Това е спомен от детството, който почти всеки възрастен има. Момент, в който е направил нещо страхотно в училище/на сцената/на игрището, но майка му и/или баща му не са били част от тези емоции.

5. Как сте се отнасяли към партньора си пред тях

Всеки човек помни отношенията на своите родители с добро или с лошо. Ако майка му и баща му са се отнасяли зле помежду си, това оставя белег върху него и може да се отрази в поведението му един ден със собствения му съпруг/а. За това, когато сте вкъщи с децата си и с вашия партньор, внимавайте как си взаимодействате пред тях. Гледайте отношенията ви да са позитивни и любящи, защото децата гледат и се учат.

6. Как сте реагирали под стрес

Животът невинаги е безгрижен и лесен. Хората помнят трудните времена от детството си, но по-скоро помнят как родителите им са се справяли със стреса. Ако те са били твърде изнервени и са им повишавали тон в тези моменти, децата могат да интерпретират същото поведение един ден.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари