IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите принципи, които да си наложите

30 ноември 2016 11 20

Ако искате да живеете по-богато

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Контролът над личните финанси е от ключово значение за материалното благополучие на човек. Ако не можете да управлявате правилно парите си, вие ще живеете под вечен стрес и никога няма да имате стабилна почва под краката си.

Всичко, което трябва да направите, е да започнете да си налагате основни финансови принципи, които да сложат в ред вашето харчене и спестяване.

Ето и най-важните 4 от тях:

1. Наложете си самодисциплина

Основното е да живеете според чергата си. Не можете да си купувате всичко, което ви хареса и да харчите заплатата си, далеч преди да е дошло време за новата. От всяка заплата трябва да се стремите да ви остават пари, които да заделяте като ваши спестявания. Този навик е полезен, защото ще ви научи да подреждате по значимост разходите си.

2. Живейте в рамките на възможностите си

Не вземайте заеми и дългове, които не можете да си позволите да връщате. Бъдете предпазливи относно това, което обикновено се смята за „добър“ дълг, в това число влизат всички ипотеки, лизинги, банкови заеми и кредити и т. н. Не забравяйте, че винаги можете да останете без работа и да не можете да посрещате повече месечните си вноски по тези задължения. Оценете възможностите си реалистично. Вземайте заем само, когато наистина си струва, например заем за такса в престижен университет, който ви гарантира по-добре платена работа един ден.

3. Подгответе се в дългосрочен план за най-лошото

Не губете времето си да живеете само тук и сега. Мислете напред и започнете да спестявате за пенсия още сега. Пенсионирането може да ви изглежда наистина много далеч, но колкото по-скоро започнете да мислите за тогава, толкова по-спокойни старини ще имате.

4. Знанието е цар

Непрекъснато се образовайте и не спирайте да се учите и да подобрявате уменията си. Освен това преглеждайте финансовите статии и блогове, за да се научите как правилно да управлявате приходите си.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари