IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ХИВ не е смъртна присъда!

1 декември 2016 14 24

Митове и легенди за заболяването

Снимка:dailypress

Снимка:dailypress

Днес отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. 1 декември е денят, който попада в кампанията на Световната здравна организация (СЗО), целяща да информира хората по света за опасностите и рисковете от секс без предпазни средства.

Човешкият имунодефицитен вирус, по-известен като ХИВ, не е смъртна присъда. Но да живееш с болестта е огромно предизвикателство, съобщава Euronews.

ХИВ е основен причинител на СПИН – заболяването, което прогресивно намалява ефективността на имунната система, поставяйки човешкия организъм в опасност от инфекции. Болните от СПИН са в риск от менингит, енцефалит, туберкулоза, хронична диария. При тях съществува и повишена опасност от развиване на ракови заболявания.

През 2007 г. СЗО обявява, че СПИН вече има пандемичен характер. Тогава броят на заболелите бил 33,2 милиона души, но към днешна дата цифрата скача до 36,7 милиона. От началото на пандемията са се разболели около 78 милиона души, 35 милиона от които вече са починали. Статистически погледнато съществува тенденция с всяка година да се разболяват все повече хора.

Според данните на СЗО, младите жени и подрастващите момичета във възрастова група 15-24 години се намират в повишен риск от ХИВ. Най-застрашени са жените в Африка, където за тази година се наблюдава най-голям статистически пик – 25% нови ХИВ-инфектирани.

СЗО предупреждава, че от всички засегнати само 53% са наясно със своя положителен ХИВ статус. Останалите 47% са бомба със закъснител. Никой не знае, самите те не са осведомени на какво подлагат сексуалните си партньори. Поради това е извънредно наложително да ползваме контрацептиви. Презервативът е задължителен!

Митове и легенди

1. Само гейовете имат ХИВ

Според СЗО сексуалната ориентация не е определяща за разпространението на коварната болест. Гей мъжете са рискова група, но в разрез на това пикът през 2010 г. е при хетеросексуалните.

2. ХИВ се предава с целувка

Човешкият имунодефицитен вирус по никакъв начин не може да бъде предаден чрез слюнка или ухапване. Заболяването се предава по полов път, чрез заразени медицински инструменти и игли за спринцовки или по кръвен път.

3. Общи самобръсначки и четки за зъби предават заболяването

Световната здравна организация е категорична, че миенето на зъби с четката на болен от ХИВ не представлява никаква опасност за здравите хора. Случаят със самобръсначките е същият. Въпреки това от СЗО съветват да не споделяме лични инструменти за обща хигиена, защото те разпространяват бактерии.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари