IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За Коледа купуваме техника, парфюми, дрехи... (ВИДЕО)

15 декември 2016 11 20

Теглим и повече кредити, за да зарадваме близките

Снимка: Bulgaria ON AIR

Снимка: Bulgaria ON AIR

Близо половината от българите посрещат трудно извънредни разходи. А дните преди Коледа се очертават като доста разтоварващи портфейлите ни.

Колко ще похарчим през празничните дни и за какво да внимаваме, когато купуваме подаръци? Това провериха Милена Енчева и операторът Владислав Радославов от Bulgaria ON AIR.

В навечерието на коледните празници мнозина от нас трескаво препускат през магазините в избор на най-добрия подарък за близките. Търговците признават, че най-големият бум на покупки предстои около 20 декември. Стара българска традиция повелява подаръци да се купуват в последния момент.

Сред най-търсените стоки се открояват дрехите, бижутата и разбира се – парфюмите.

„Определено всеки път, когато имаме намаления, те са обект на много голям интерес от потребителите на козметика. Най-често мъже са клиентите на аромати, искат да изненадат любимите си дами“, разказва продавач-консултант.

Освен че мислят за дамите, кавалерите се оказват по-практичните потребители.

И докато някои претърсват търговските центрове, други месец по-рано проверяват за най-изгодните оферти в магазините за техника. Средно за подобни покупки отделяме до 1000 лева. А една четвърт от подаръците взимаме на кредит.

Йордан Вакъвчиев, управител на магазини за техника споделя: „Идват с пари да купят нещо, но виждат, че има по-хубаво, по-модерно, по-технологично, оставят сумата с която са тръгнали за първоначална вноска и разликата за по-модерния примерно могат да изплатят за 6 месеца“.

Именно затова фирмите за бързи кредити очакват ръст с около седем процента в края на годината. Потребителите теглят средно до 600 лева.

„За съжаление в България Коледата за голяма част от българите е извънреден разход и по тази причина хората прибягват до ползването на финансовите институции, защото в този период по-неподходящо е да се обърнем към приятел или роднина“, разказва Кирил Георгиев, Мениджър комуникации на финансова институция.

И докато някои теглят кредити, за да се обзаведат с телефон последен модел, други са обезпокоени, че смисълът на празника е опорочен.

За тези, които все пак са решили да бъдат щедри по Коледа, финансови експерти съветват да се съобразят с доходите си. Защото след празничната еуфория, предстоят сметки за плащане.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари