IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Днес е най-магичната нощ – Водици!

5 януари 2017 12 00

Народът вярва, че водата изпълнява желания

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Тази нощ е нощта на Водици, една от най-магичните нощи в годината. Народът ни отбелязва този празник от дълбока древност на 5 срещу 6 януари, денят на Богоявление.

Освен на утрешния голям празник Богоявление, велик водосвет се отслужва и днес в православните храмове, информира БНР. Великият Водосвет е сред най-тържествените последования в богослужебната църковна традиция.

В него се възпоменава Христовото Кръщение в река Йордан и освещаването на водата чрез потапянето в нея на Въплътения Бог. Велик Водосвет се извършва само два пъти в годината: На самия празник Богоявление и днес в навечерието му – на Водици.

Тази църковна практика е запазена от 5-и век. Много вярващи присъстват на Великия Водосвет, който се отслужва в храмовете след Светата литургия, за да отнесат още днес в домовете си светена вода за здраве и спасение.

Народът вярва, че тази нощ водата може да чуе желанията ни и да ги сбъдне. Паметта на водата е много старо българско знание и във всяко наричане предците ни са се осланяли на нея – жива, мълчана, обична, мъчна, пъстра, здрава, вречена, пробудена вода...

А старите българи са вярвали, че в полунощ водата започва „да чува“ и да сбъдва.

За да стане това, трябва да се извърши определен ритуал.

Когато се здрачи на 5 януари вечерта, се налива вода в котле, малка тенджера или чаша. Желателно е избраният съд да не е пластмасов.

Водата се изнася навън – на двора, на балкона или на перваза на прозореца. Съдът трябва да се хване с две ръце. Притихнете с водата, оставете я да ви усети, подишайте свежия въздух с нея. Поздравете я и ѝ кажете името си на глас, съветват старите хора.

След това се приберете и оставете водата под небето – да се „измълчи“ и пречисти. Малко преди полунощ излезте отново при нея. Точно тогава, преди Водици, силата ѝ става най-голяма.

Кажете ѝ желанието си, а на сутринта си измийте очите с нея и отпийте, съветват още старите хора.

Още новини четете в dnes.bg

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари