IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 въпроса, които помагат да разкрием страстта в живота си

14 февруари 2017 16 00

Мнозина не знаят какво е онова, което би им донесло удовлетворение

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Какво искам да правя с живота си? Това е въпрос, който може би всеки от нас си задава в даден момент от битието. За някои отговорът се оказва лесен, но на други отнема време, за да го разберат.

Най-лесното е да останем в комфортната зона и да продължаваме да правим това, което ни е познато и удобно. Но за тези, които търсят удовлетворение и реализация, които искат повече от живота, подобен сценарий не работи.

Ако се лутаме, без да можем да открием онова, което ще изпълни живота ни и ще донесе реализация – както в професионален, така и в личен план, следващите въпроси може и да са от полза...

1. Кои са нещата, към които съм най-отдаден?

Определянето им е първата стъпка към живота, пълен с удовлетворение. Какво обичаме? Кое е онова, което ни изпълва? Каква работа бихме искали да имаме, която не приемаме за работа, а за сбъдване на мечта?

Някои вероятно обичат да пишат, други – да работят с животни, трети са привлечени от фотографията.

Идеята тук е да разберем какво обичаме да правим и след това да започнем да го правим по-често.

2. Кои са най-големите ми постижения досега?

Да помислим и за отминалите преживявания и нещата, с които се гордеем най-много. Как тези постижения ни карат да се чувстваме? Въпросът е риторичен – щастливи и изпълнени с удовлетворение. Защо тогава не опитаме да подражаваме на тези преживявания и чувства?

Ако сме участвали в маратон и сме обикнали усещането след това, нека започнем да тренираме за следващия. Или бихме могли да предадем знанията и уменията си на нашите деца. Важното е да продължим да правим това, което обичаме и което ни кара да се чувстваме пълноценни и щастливи.

3. Ако в живота ми нямаше никакви ограничения, какво бих избрал да имам и какъв бих избрал да бъда?

Любопитно е да се замислим. Ако нямахме ограничения свързани с времето и парите, къде бихме отишли, с кого бихме прекарали времето си?

Отговорите на тези въпроси определено могат да са от полза за определяне на пътя в живота ни.

Това разбира се не означава, че се нуждаем от милиони, за да бъдем щастливи. Означава, че отговорите на тези въпроси ще помогнат в очертаване на целите ни и в създаването на път към щастието и удовлетворението.

4. На кого в този свят се възхищавам най-много?

Следвайки успешните хора, много е вероятно ние също да постигнем успех. Да помислим за онези, които най-много уважаваме и на които се възхищаваме. Кои са най-добрите им качества? Защо ги уважаваме? Какво бихме могли да научим от тях?

Специалисти твърдят, че ние сме средната стойност на 5-те човека, с които прекарваме най-много време. Затова не бива да губим времето си с хора, които ни дърпат назад и пречат да постигнем мечтите си.

Трябва да прекарваме повече време с щастливи, успешни и оптимистични хора, за да се превърнем в един от тях.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари