IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

История с вкус на кафе, шоколад и още нещо...

2 март 2017 07 00

Новата любов на вашето кафе

Снимка: Twix

Снимка: Twix

Може би много от вас не си представят своя ден без чашата си сутрешно събуждане, наречено кафе. Комбинацията от ободряващия силен аромат, наситения черен цвят и приятната горчивина са наслада за всичките ни сетива.

Но колко знаем за историята на кафето и дългия път, който е изминало, за да се превърне в най-любимата напитка?

Разбира се, всички сме чували историята за пастира, който пръв забелязал, че козите му стават необичайно енергични когато си похапват от плодовете на неизвестно за него растение. А първата употреба на кафеените зърна била далеч от внимателното изпичане и ритуала по сваряване и подправяне на напитката, който използваме днес. Зърната се дъвчели за моментално ободряване, а вкусът определено не бил това, което харесваме днес в кафето.

За първи път кафето започнало да се приготвя под формата на напитка в Йемен и дълго време било тайна, която Арабският полуостров пазел за себе си. Находчиви търговци отнасят кафето в Турция, където варенето му се превръща в истинска традиция.

Оттам започва и разпространението му в Европа, където в началото черното богатство е възприемано като нещо екзотично и необикновено. Както знаем обаче, европейците бързо обикват вкуса и постепенно го развиват в множество варианти, добавяйки мляко и различни подправки. А заслугите за изобретяването на първата еспресо машина дължим на италианците.

И така до наши дни, в които кафето се е превърнало в неизменна част от ежедневието ни. Но какво може да го направи още по-специално? Ще ви изненадаме – новата любов на Вашето кафе са две пръчици от хрупкаво изпечени бисквити, скрили в себе си нежен карамел и полети с истински млечен шоколад. Досетихте ли се? Да, става дума за Twix!

Опитайте да потопите лявата пръчица на Twix в чашата си с горещо ароматно кафе и разбъркайте, за да усетите насладата от всички вкусове. Повторете с дясната пръчица и воала! – вече сте част от историята на кафето с поредното неустоимо откритие, което прави любимата ни напитка още по-вкусна и ароматна!

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари