IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да изчистим изказа си, за да говорим по-ефективно?

28 февруари 2017 09 20

Да премахнем паразитните думи

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Най-лесният начин да звучим нервно или дори по-лошо – глупаво, е като използваме т. нар. „паразитни думи“. Типичен пример за тях са „в смисъл“, „викам“, „човече“ (като обръщение), „фактически“ и др.

Почти всеки използва паразитни думи под една или друга форма – те ни дават малко време да помислим за това, което искаме да кажем, особено в напрегнатите ситуации, където могат да бъдат от решаващо значение.

Някои специалисти обаче определят тези думи и изрази като вулгарни. Според тях употребата им от време на време е приемлива, но ако говорещият се опира на тях твърде често, се нарушава смисълът на това, което иска да каже, и в очите на слушателите изглежда мързелив. Ако веднъж усвоим този начин на говорене, той се превръща в навик, а това в крайна сметка ни вреди.

Как да изчистим изказа си и да говорим по-ефективно?

Трябва да слушаме себе си. Препоръчително е да се запишем, докато водим разговор в ежедневието си, след което да слушаме записа в продължение на пет минути за една – две седмици. Повторението ще разкрие проблема в главата ни и ще ни направи по-осъзнати за него по време на бъдещото ни общуване.

Най-добрият начин да заменим паразитните думи, без да научаваме нови такива, е просто да замълчим и да си дадем малко време да помислим върху това, което искаме да кажем.

Мълчанието първоначално може да изглежда странно, но когато алтернативата му е да звучим като тийнейджър, изборът се улеснява.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари