IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страх от летене? Можем да го преборим с тези 4 трика

2 март 2017 09 20

Важно е да открием къде се корени фобията

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Въпреки че летенето е един от най-безопасните начини на пътуване, този факт не помага особено на хората, които страдат от фобията страх от летене.

Както при всички останали страхове, и в този случай има начини, с които да подмамим ума си и да облекчим тревогата. Предлагаме ви някои от тях:

1. Да установим къде се корени страхът

Повечето фобии имат „точка на отключване“ – когато умът за първи път свързва опасността с летенето. Така например в детството си може да сме изпитали турболенция по време на полет – в този момент умът ни е свързал летенето с опасност.

Много често не сме наясно с причините, които отключват фобията, но те въпреки това влияят на убежденията и изборите ни. Първата стъпка в овладяването на фобията е да изследваме нейния произход.

2. Да предизвикаме убежденията си

Трябва да се запитаме „В какво трябва да вярвам, за да се страхувам от летенето?“ След това нека помислим и колко истинско всъщност е това убеждение. Върху какво сме фокусирани, когато се страхуваме и накъде е насочен фокусът ни, когато не ни е страх?

3. Да променим визията на летенето

Един от начините да променим въздействието на менталните образи е като ги „заглушим“. Какво би се случило, ако смалим този образ или ако го лишим от цветове? Можем да опитаме, като същевременно наблюдаваме какво се случва със страха.

4. Да поемем контрола върху емоциите си

Ако променим мислите, чувствата или образите, ще се почувстваме различно. Когато постигнем промяна с повече от едно от тях, бихме се почувствали дори още по-добре.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 7 години )
Единствената по-безопасна алтернатива е придвижването с подводница, но е възможно само между пристанища и е твърде бавно и скъпо.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар