Освен че е технологичен гигант, Япония разполага с богато културно наследство. Островната държава има интересни традиции, сред тях е и изкуството за гарниране на храни, наречено мукимоно.
При мукимоно японските майстор-готвачи използват специален нож, наподобяващ медицински скалпел. Извънредно острият инструмент позволява на кулинарите да изваят разнообразни фигури в плодове, зеленчуци и други хранителни продукти. Готварските скулптури често включват характерните за Япония фолклорни елементи – животни, фолклорни мотиви и др.
От почти година в Instagram един японски майстор представя на многомилионната аудитория своите изкусни техники за мукимоно. Той използва псевдонима Гаку – от японски означава спокоен човек, който обича работата си. А неговата е един цял свят от причудливи форми. Те са дракони, крокодили, цветя...
Вижте изкуството на Гаку в нашата галерия
Александър Градинаров














Влади Въргала след загубата на "Левски" от ЦСКА: Селският циркаджилък победи
Предупреждение за цунами в Япония след земетресение от 6,7 по Рихтер
След София - Пловдив също ще има площад "Журналист"
Обедна прогноза
MeerKAT засече радиосигнал от междузвездната комета 3I/ATLAS
Неочаквано откритие: Момиче намери на плажа следи от гигант на 200 млн. години
Канадски учен твърди: Извънземни се крият на Луната и шпионират Земята
Учени откриха „блуждаеща“ планета, която поглъща 6 млрд. тона вещества в секунда
ВИДЕО: Левски - ЦСКА
Манчестър Сити – Ливърпул
Лудогорец – Арда
ЦСКА 1948 – Черно море
Седмична таро прогноза за 10 – 16 ноември
Трапезата на Свети Мина
Какво да хапвате за здраво сърце, бъбреци и кожа?
Стек хапки с чесново масло и зелен фасул
Епидемия от самота и отсъствие на принадлежност мъчи съвременния човек
Приемът на мелатонин се свърза с повишен риск от сърдечна недостатъчност
Доц. д-р Красимира Христова с международно признание на световния форум по хипертония в Китай
Мобилни екипи на Националния център за психосоматика осигуряват психологична грижа за пациенти с тежки заболявания в София
Остави коментар