IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешките, които най-често допускаме, докато готвим

10 април 2017 14 20

Заменяме пресните със сушени билки

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Дори и да се считаме за професионалисти в кухнята, в действителност може да допускаме някои от доста често срещаните грешки, които лесно да развалят вечерята. От използването на сушени билки, когато рецептата изисква свежи, до готвенето на месо от фризера, предлагаме някои от грешките, които много от нас редовно допускат в кухнята.

Билките

Понякога, когато в рецептата са упоменати пресни билки, ние нямаме подръка и решаваме да ги заменим със сушени. Те обаче имат много по-силен аромат, в сравнение със свежите, и по този начин вкусът на ястието може да стане прекалено силен.

Ако все пак решим да заменим пресните със сушени билки, правилното е да се използва една трета от упоменатото в рецептата количество.

Месо от фризера

Когато готвим месо, което е извадено непосредствено от хладилника, има голям риск някои части от него да останат сурови. Препоръчително е първо да го оставим на стайна температура поне за половин час.

Овкусяване

Границата между недостатъчно осолено и пресолено е тънка. Затова трябва често да опитваме храната, докато готвим, за да преценим навреме дали има нужда от допълнително овкусяване.

Ако сме допуснали грешката да прекалим с черния пипер или солта, можем да разредим с вино, безсолен бульон или сметана.

Преварени броколи

Трикът тук е да отстраним броколите от котлона, когато те добият яркозелен цвят. След това трябва да ги сложим в студена вода, за да се прекрати процесът на готвене.

Спагетите

Ако докато варим спагетите, те се слепват, това може да се дължи на малкия съд. За да се предпазим от този неблагоприятен ефект, следващия път е добре да подберем по-голяма тенджера.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари