IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече харесвания във Facebook – по-малко уверени сме

3 май 2017 12 10

Въздействието на социалните мрежи

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Много хора се вълнуват, когато получат известие от Facebook, което ги информира, че последната им публикация е „харесана“.

И все пак получаването на така наречените „лайкове“ в социалните мрежи не подобрява самочувствието или настроението ни, разкрива ново проучване. Хората, които активно търсят внимание по подобен начин, са по-склонни да са по-малко уверени в себе си. Освен това, на тях не може да имаме пълно доверие.

Същото важи и за онези, които признават, че изтриват публикации или обработват профилната си снимка, в съответствие с броя харесвания, които получават.

За целите на своето проучване изследователи от Университета на Южен Уелс във Великобритания набират 340 участници чрез Twitter и Facebook.

Те попълват въпросници, в които дават информация до каква степен са съгласни с 25 твърдения относно това дали социалните медии ги карат да се чувстват ценени.

Твърденията включват „вниманието, което получавам от социалните медии, ме кара да се чувствам добре“ или „считам някого за популярен на база на броя харесвания, които той получава“.

Разпространената употреба на социални медии е довела до безпокойство по отношение на ефектите върху психичното ни здраве.

От резултатите става ясно, че начините, по които си взаимодействаме със социалните медии, могат да повлияят на начина, по който се чувстваме, като ефектът невинаги е положителен.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари