IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мощно послание към човечеството: Венеция потъва!

16 май 2017 15 10

Промените в климата са сред най-сериозните проблеми

Снимка: Lorenzo Quinn

Снимка: Lorenzo Quinn

Глобалното затопляне е бомба, която наистина трябва да се обезвреди, преди да избухне. За да се повиши информираността за този сериозен проблем, италианският художник Лоренцо Куин е построил монументална скулптура по повод архитектурно биенале във Венеция през 2017 г.

Куин е известен с включването на елементи от различни части на човешкото тяло в своите скулптури и този негов проект не прави изключение. Той изобразява две масивни ръце, които се протягат от канала във Венеция, за да подкрепят хотела Ca’ Sagredo. Проектът е визуално послание към хората, изразяващо необходимостта да обърнем по-сериозно внимание на глобалното затопляне, преди да стане късно.

„Венеция е плаващ град на изкуството, който е вдъхновявал културите векове наред“, споделя Лоренцо Куин пред галерия Halcyon. „Но за да продължи да прави това, той се нуждае от подкрепата на нашето и бъдещите поколения, защото е застрашен от измененията в климата“.

Отразявайки двете страни на човека – творческата и разрушителната – Куин обръща внимание на способността ни да направим промяна и да уравновесим отново света около нас.

Скулптурата провокира както надежда в опита си да задържи сградата над водата, така и страх, като подчертава деликатността на ситуацията. Това е мощно изявление с изключително въздействащо изпълнение.

„Исках да създам това, което се смята за най-трудната и технически най-предизвикателната част от човешкото тяло“, казва артистът. „Ръката притежава толкова много сила – силата да обичаш, да мразиш, да създаваш, да унищожиш“.

Още снимки на въздействащата скулптура може да видите в нашата галерия.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари