IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнена дъга – рядко явление, което изгря над Калифорния

8 юни 2017 13 30

За нея са необходими специални метеорологични условия

Снимка: Daly Mail

Снимка: Daly Mail

Огнената дъга е изключително рядко явление, което наскоро се е появило над Санта Круз в Каналните острови на Калифорния. То се е задържало достатъчно дълго в небесата, за да може да се заснеме.

Феноменът представлява облачно образувание. Журналист на Daly Mail разказва, че първоначално то е изглеждало като размити цветове, които се появяват в небесата. Много от очевидците споделят, че никога досега не са виждали нещо подобно.

Поради силните ветрове, огнената дъга, забелязана през април тази година, непрекъснато променяла посоката си на движение.

За тази зашеметяваща гледка се изискват специални метеорологични условия. Тя обикновено може да се наблюдава при наличие на перести облаци, но само когато те са подредени хоризонтално.

Тъй като е необходим такъв специфичен ъгъл, за да бъдат видими цветовете, явлението най-често се среща в средните ширини, което включва и южните Щати. В Европа например огнената дъга е много по-рядка.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари