IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоящи седалки в самолета – ново бъдеще или безумна идея?

5 юли 2017 07 00

Предложението е за кратки разстояния

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Авиокомпаниите непрекъснато търсят начини за увеличаване на приходите си. Докато повечето от тях таксуват за допълнително място за краката или привличат клиенти с други екстри, една авиокомпания разработва нестандартен подход за повишаване на продажбите.

Южноамериканският превозвач VivaColombia е предложил полети, по време на които пътниците седят изправени в т. нар. „вертикални седалки“.

Макар да не звучи като най-комфортното изживяване, то може да бъде идеално решение за тези, които искат да пътуват на кратко разстояние. И не на последно място – увеличеният брой на пътниците ще доведе и до намаляване на цените на билетите.

Пътниците ще носят предпазен колан, който преминава през рамото им, подобно на използвания от екипажа на борда по време на излитане и кацане.

Тази нестандартна идея за първи път е представена през 2003 г. През 2010 г. друга авиокомпания се опитала да приложи идеята, като за целта се провежда анкета сред 120 000 души. Тя установява, че 80 000 от тях биха обмислили възможността, ако имат избор, докато 42% заявяват, че ще използват тези седалки, ако цената на билета е наполовина.

Снимка: Reuters

Тази идея обаче бива критикувана отстрана на органите за гражданска авиация, като се изказват съмнения относно безопасността на пътниците.

До този момент идеята никога не е била одобрявана от авиационни власти в света. Сега обаче тя отново е поставена на дневен ред от основателя и главния изпълнителен директор на VivaColombia, Уилям Шоу, пише още DailyMail.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари