IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 от най-често срещаните видове шефове

14 август 2017 08 20

И как да се справим с тях?

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Мечтаната работа за мнозина включва липсата на шеф - трудно осъществима мечта. 

Обикновено се налага да започнем от дъното и постепенно да се изкачваме в кариерата си, което означава, че ще имаме шеф. Какво обаче да очакваме от него?

Представяме ви 3 от най-често срещаните типажи, с които можем да се сблъскаме, както и насоки как да се справим с тях. 

1. Шефът, който има комплекс за превъзходство

Той обича да крещи и си търси причина, за да отправя критика към другите. Той страда от комплекс за превъзходство и вярва, че всички други грешат. 

Има много неприятен характер и не обича да се занимава с причината, която стои зад проблема, а вместо това се утешава от факта, че е пощадил някого и по този начин е предотвратил грешката да се повтори.


Как да се справим с него?

Тези комплексирани шефове получават удовлетворение, когато виждат, че подчинените му приемат неговите безсмислици. И ако можем да направим точно това, тогава сме се справили с него.

Но ако се опитаме да покажем, че сме по-умни от него, като му се противопоставяме, вероятно рискувате растежа си в компанията и дори работното място.

2. Шефът, който демонстрира силата си

Той се гордее да „размахва“ властта и авторитета си не само в офиса, но понякога и вкъщи. Обсебен е от своя пост и винаги иска да оставя впечатление, че има пълен контрол върху ситуацията, дори и да не е така. 

Този шеф е несигурен и прекалено зает, за да се опитва винаги да държи нещата под контрол. Понякога служителите може да са допуснали грешки, но той се преструва, че не ги вижда и като цяло не говори много за грешките им.

Как да се справим с него?

За тези шефове от по-голямо значение е дисциплината, отколкото изпълнението. Те смятат, че служителите трябва да са самодисциплинирани. Важно е да му покажем, че го уважаваме и да го накараме да почувства, че той е големият шеф. Така ще можем да вършим задълженията си необезпокоявани.

3. Шефът, който ни плаши

Той е агресивен по природа и работи, като дава команди, а егото му стига до небесата. 

От една страна, той заплашва служителите си, но от друга, не прекалява, защото е несигурен и не иска да губи влиянието си върху тях. Затова понякога пренебрегва грешките им. 

Как да се справим с него?

Най-добрият начин е да уважаваме неприкосновеността на личния му живот и да не си взаимодействаме ненужно с него. 

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари