Едно от най-вкусните неща на този свят е домашният хляб. Обичаме да е топъл, мекичък и току-що изваден от фурната.
Ако и на вас този аромат ви е любим – представяме ви рецептата на clovesandvanilla.com.
Съставки:
7-8 сушени домати от буркан (аз използвам маринованите в зехтин и риган сушени домати в бурканче)
около 800-1000 грама пресято брашно (най-добре е бяло брашно, но за целите на пълноценното хранене, използвайте пълнозърнесто брашно)
1/2 кубче жива мая
2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. зехтин
1,2 ч.ч. топла вода
Като първа стъпка за приготвянето на домашен хляб подгответе маята. В една купичка разтворете маята и захарта в половината топла вода, разбъркайте докато захарта и маята се разтворят във водата, покрийте с кърпа и приберете на топло за около 15 мин.
В това време пресейте 600 грама брашно, добавете солта, нарежете на ситно сушените домати. Когато маята ви шупне (образува пяна в паничката си) я добавете заедно със зехтина към сухите съставки, прибавете и останалото количество вода и разбъркайте с лъжица. След като смесите съставките и брашното се поеме от тестото, тестото все още би трябвало да се лепи по лъжицата ви, добавете още поне 200 грама брашно и започнете да месите с ръце около 5-6 минути. Трябва да получите гладко, меко и еластично тесто. Ако тестото ви още е меко и лепкаво добавете още брашно. Когато постигнете желаното състояние на тестото го поставете в голяма купа (тестото ще удвои обема си) и го намажете хубаво със зехтин от всички страни. Покрийте купата с кърпа и приберете за около час на топло място.
След като тестото удвои обема си трябва да го премесите отново с малко брашно, за да извадите целия въздух от него и да го оформите в желаната от вас форма (в моя случай направих продълговати хлебчета, в леко вретеновидна форма). Поставете оформеното тесто в тавичка върху хартия за печене и оставете да втаса за 10-15 мин на топло.
Намажете втасалото тесто с прясно мляко или вода и го сложете в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 30-35 мин. Наблюдавайте хляба в процеса на печене – когато образува красива кафеникава коричка и при почукване с дървена лъжица удря на кухо – хлябът ви е готов. Ако сте приготвили по-малки като обем хлебчета е възможно процесът на печене да продължи по-кратко от 30 минути.
Извадете и охладете върху решетка, покрита с кърпа. Можете да го консумирате топъл или студен.