IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 качества, които да търсим в добрия ментор

19 октомври 2017 08 40

Комфортната зона не е правилното място

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Лидерите, които споделят мъдростта и преживяванията си с вас, могат да ви научат да общувате по-ефективно, да ръководите с отзивчивост, да цените работата си и да бъдете по-добър човек и професионалист като цяло.

Когато търсим ментор, трябва да имаме предвид и някои качества у човека, които могат да бъдат изключително ценни за цялостното ни развитие и напредък. Кои са те?

1. Те са достатъчно различни от вас

Естествено е да сте привлечени към хора, които имат подобни качества, интереси и цели като вашите. Макар това да е доста комфортно, в даден момент ще установите, че по този начин не разширявате взаимно хоризонта си.

Затова търсете ментор, който има различен опит от вашия, може да ви помогне да обогатите уменията си и да погледнете ситуацията от много страни.

2. Имат разностранни интереси

Големият ментор е професионалист в своята област, но не и работохолик. Потърсете хора, които активно преследват възможностите за учене, растеж и самоусъвършенстване, независимо от сферата, в която придобиват умения.

3. Не казват това, което искате да чуете, без то да е истина

Добрият наставник не се страхува да бъде директен, дори когато става дума за нещо, което не искате да чуете. Важно е той да предоставя реалистични и полезни насоки, които биха ви подготвили да вземете по-информирани решения.

4. Те са „отразяващи“

Не можете да гледате напред, без да погледнете и назад, а един добър ментор разбира силата на отразяването на собствените си успехи и неуспехи. Нужен ви е наставник, който се стреми към вземане на решения – както професионално, така и лично – с внимателно обмисляне, пречупено през опита.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари