IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Шоколадова торта с малини

28 октомври 2017 05 00

Как да я приготвим?

Снимка: Cloves and vanilla

Снимка: Cloves and vanilla

Днешната рецепта за торта ще удовлетвори всички шокохолици, всички почитатели на малините и онези от вас, които харесват тортите, позволяващи различни вариации. Торта „Витош“ е точно такава – малиново-шоколадова, с много вкусове и позволяваща много промени. А ако и на вас ви се хапва нещо изкусително сладко и шоколадово... ето и рецептата от Clovesandvanilla.com

Съставки:

За блатовете:

280 г пресято брашно

140 мл гъст айрян

180 г захар

75 мл олио

140 мл прясно сварено кафе (ако тортата ще се консумира и от деца)

100 мл горещо кафе с 40 мл. топло прясно мляко или използвайте 140мл. мляко с какао)

2 яйца на стайна температура

1,5 ч. л. сода бикарбонат

1,5 ч. л. бакпулвер

50 г какао

щипка сол

Подправки: Канела, ванилия, карамфил (тези подправки са по желание, но аз обичам шоколадови торти в които да усещам и други вкусове и аромати, допълващи какаото)

За крема:

2 опак. рикота (по 250 г всяка)

1 малка опаковка заквасена сметана (1/2 голяма кофичка)

4 с. л. захар, която смилам на пудра

ванилия

сокът от 1/2 лимон

За сиропиране:

домашен конфитюр от малини

50 мл прясно мляко

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете сухите съставки: брашното, захарта, содата, бакпулвера, солта, какаото, подправките. В отделна купа смесете яйцата с олиото и айряна и когато са добре разбъркани ги добавете към сухите съставки и отново разбъркайте. На финала добавете горещото кафе и хубаво разбъркайте.

Сместа, която ще получите трябва да е по-течна от сместа за кекс, за да може тортата да има сочни блатове. За разбъркването използвам телена бъркалка, нямате нужда от миксер!

Изпечете блатовете за 45 мин. в намаслена и покрита с хартия за печене форма за торта, при загрята на 180 градуса фурна. Нека не ви притеснява, че в средата блатът ви ще е по-повдигнат и ще се е образувал нещо като хълм. Това е ефект с цел тортата да прилича на планина.

След като тортата ви се изпече я оставете добре да се охлади. Когато тортата ви е охладена е време да приготвите крема за нея, да я разрежете на два блата и да сглобите вашето шоколадово изкушение „Витош“. В купа смесете рикотата, пудра захарта, сметаната, лимоновия сок и ванилията до получаването на гладък крем (аз бъркам с ръчна бъркалка, а не с миксер). След като кремът ви е готов е време да сглобите тортата.

Разрежете блата който сте изпекли на две приблизително равни части (ако блатовете ви не са еднакви, то трябва да се опитате долният блат да е по-голям от горния). В тортена чиния поставете долния блат, който ще залеете с малко студено неподсладено прясно мляко, за да го овлажните. Следва да намажете блата със слой домашен конфитюр от малини (може да използвате конфитюр по ваш вкус или ако имате свежи малини да ги разбъркате с малко пудра захар и да разпределите тях върху блата).

Върху конфитюра поставете малко по-малко от половината крем, който приготвихте и разпределете върху блата – от средата към краищата. Поставете втория блат на тортата и го облейте с останалото количество крем. Декорирайте по желание с шоколадови стърготини, пурички, малини, лимонови стърготини, какао или просто я оставете като истинска „Витош“-а покрита със сняг.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари