Ако сте любители на тиквата като героя на Елин Пелин – г-н Душко или припознавате тиквата като една от националните ни гордости, нали официално сме най-големият износител на тикви в ЕС за 2017 г., то този пост е за вас.
През есента този зеленчук освен че се отличава със своята сладост, и за повечето от нас печената тиква е любим десерт с малко орехи и мед, се превръща в предпочитана съставка за здравословни, вкусни и екзотични ястия.
Освен като сладък десерт, печената тиква може да се превърне в лесна, вкусна, екзотична и нежна крем супа.
Рецептата, която ви предлагаме днес е:
- лесна
- спестява ви неприятното рязане на тиквата и белене на кората
– вкусна – защото вкусът на печената тиква е мнооооого по-добър от този на варената тиква
- здравословна – защото се приготвя само с няколко леки и полезни за тялото съставки.
Това е и различният прочит на Clovesandvanilla.com на класическата рецепта за тиквена крем супа само в 3 съставки
Съставки:
1 кг печена мускатова тиква (аз обикновено купувам тиква около 2 кг, от които след изпичане прибирам в буркан в хладилника половината, а от другата половина приготвям супата)
1 средно голяма глава лук
400 мл прясно мляко/кокосово мляко/течна сметана
Подправки: сол, черен пипер, джинджифил, канела – на вкус, като в случай, че не обичате екзотичните вкусове внимавайте с джинджифила и канелата
1 ч. л. мед (по желание за повече сладост и екзотика в супата)
1/2 – 1 ч. ч. гореща вода (по желание)
Поставете в тавичка почистената от семките и разполовена на две мускатова тиква. Тиквата трябва да е поставена с кората към тавата. Долейте 1,5 ч. ч. студена вода на дъното на тавата. Включете фурната на 220 градуса, прибавете една необелена цяла глава лук в тавата между двете половини тиква и приберете в печката за около час и половина. Проверявайте тиквата за готовност, след като повърхността ѝ се карамелизира. Месестата ѝ част трябва да е мека и податлива при пробождане с вилица.
Когато тиквата ви е изпечена, извадете тавата и изключете фурната. В тенджера поставете изпечената глава лук, след като я почистите от люспите (не трябва да я миете, няма нужда) и необходимото за супа количество печена тиква. Когато изпека тиквата по този метод, за мен е много по-лесно да отделя месестата част на тиквата от кората ѝ – защото е омекнала и мога да я загребвам с лъжица. Към горещите тиква и лук добавете млякото, подправките на вкус и лъжицата мед (тя придава екзотично-сладка нотка на супата), и пасирайте.
Ако супата е твърде гъста за вашия вкус може да добавите гореща вода и отново пасирайте, до получаването на предпочитаната от вас гъстота. Поставете за няколко минути получената супа на котлона докато заври, като разбърквате, за да не загори и може да сервирате.
Аз обичам да сервирам тази кремообразна и екзотична супа гореща с лъжичка крема сирене/извара която да разбъркам в купичката, но вие може да ѝ добавите лъжичка заквасена сметана, масло или натрошено сирене – по ваш вкус.














Бърнаутът достига рекордни нива в света през 2025 г.
Планетата е в опасност: Микропластмасата в океаните няма да изчезне и след 100 години
Три сока за баланс на кръвната захар
Съвети за по-добър живот
Музиката намалява риска от деменция с 39%
Ново радиоизображение показа Млечния път в неочаквани цветове
Среща със Слънцето: Междузвездната комета 3I/ATLAS премина през перихелия си
Минало и извънземни: Какво крият дълбоките води под леда на Антарктида
Спортът по телевизията днес, 30 октомври
Мачовете по телевизията днес, 30 октомври
Олимпиакос не успя да си отмъсти на Монако
Рома продължава да е лидер с Наполи
Дневен хороскоп за 30 октомври, четвъртък
Месечен хороскоп за ноември
Бъди звездата на града с новата колекция NINE WEST!
Женски хороскоп за ноември
Микроинсултът не е дребен инцидент – защо спешната реакция определя съдбата на мозъка?
Как да изберем зимна шапка? Стилово ръководство
Защо топлият душ намалява напрежението?
Какво е синдром на Кушинг?
Остави коментар