Обикновено лесно можете да прецените дали дадено интервю за работа не е минало добре. Ако по време на разговора разкриете, че сте напълно неквалифициран, споделите непрофесионален анекдот или успеете да обидите човека, който ви интервюира, едва ли бихте се изненадали, когато не получите отговор.

Понякога обаче смятате, че интервюто е минало чудесно, само за да разберете малко по-късно, че не сте одобрени, или не получите никаква обратна връзка. В такива ситуации се питате: „Какво направих погрешно?“

Може да се окаже, че някои фрази, които сте използвали, са ви изиграли лоша шега, без дори да подозирате. Ето кои са фразите, които е препоръчително да избягвате по време на интервю.

„Наистина искам тази работа“

Факт е, че работодателите искат да видят ентусиазъм в своите кандидати – но има правилен и неправилен начин да го покажете. Вероятно предполагате, че тази фраза може да демонстрира силното ви желание, но в действителност може да прозвучи малко отчаяно, което никога не е във ваша полза.

Вместо това, може да кажете: „Много съм развълнуван, че сте поискали да се срещнете с мен. И аз очаквам с нетърпение да обсъдим подробностите около позицията.“

„Тази позиция включва ли бонуси?“

Определено си струва да разберете отговора на този въпрос, но има време и място за всичко. Грешката, която често се допуска, е този въпрос да се задава прекалено рано. Това е важен въпрос и трябва да се зададе, когато работодателят вече е представил офертата си в детайли.

Още по темата

Причината е, че може да изглеждате така, сякаш преследвате тази позиция, заради грешните причини. „Вместо това, не забравяйте да зададете въпроси, които ще бъдат насочени към подпомагане на компанията да постигне целите си.

„Какви са шансовете да ме назначите?“

Нека да бъдем честни, това вероятно е в ума ви през цялото интервю. Но само защото много искате да научите отговора, не означава, че трябва да зададете въпроса.

Ако го зададете, можете да сте сигурни, че шансовете ви са нулеви – това надхвърля дори отчаянието.

Вместо това, по-добре е да кажете нещо като: „Перспективата за работа тук е наистина вълнуваща и мисля, че ще бъда чудесно допълнение към вашия екип.“