В началото на есента, в кварталните пазари, все още може да намерите розови и бели патладжани и с оглед, че това са последните шансове да се насладите на този зеленчук, от Clovesandvanilla.com ви предлагат да опитате да приготвите едно класическо сицилианско ястие.
Ако и вие сте любители на италианската кухня, обичате патладжаните или просто предпочитате вегетарианските храни – тази рецепта е точно за вас.
Затова отделете си около 2 часа време, вадете списъка за продукти и да се захващаме за работа!
Съставки:
1 кг патладжани (за мен класическите лилави патладжани са горчиви, затова предпочитам да я приготвям с розови или бели, които задължително обелвам)
4-5 средно големи домата (за предпочитане розови)
1 голяма глава лук
зехтин
4-5 скилидки чесън
30-тина грама сол (спокойнооооо, ястието няма да бъде солено)
100 грама маслини без костилка
1 ч. л. кафява захар
1 опак. моцарела (по желание)
Подправки: босилек, черен пипер
Първата стъпка е да подготвим патладжаните – измийте ги, обелете ги и ги нарежете на филийки (не по-дебели от 1,5-2 см.) В една тавичка наредете един ред патладжани, посолете със сол и повторете отново ред патладжани, ред сол, докато патладжаните свършат. Завършете със сол. Оставете патладжаните да престоят около 30 мин, за да могат да отделят горчивия си сок. Ще видите, че при измиването им са отделили лилав сок.
Докато патладжаните престояват със сол, измийте и нарежете доматите и лука на средно големи кубчета, а чесънът и маслините без костилки нарежете на филийки и ако искате да ползвате моцарела я нарежете на кубчета.
След като са изминали 30-40 мин, измийте хубаво всяка филийка патладжан, за да отстраните горчивата вода и солта, и подсушете в кухненска кърпа. Подредете подсушените патладжани в тава, покрита с хартия за печене, полейте ги с по няколко капки зехтин на всяка филийка и ги запечете на 220 градуса. След около 15-20 мин. патладжаните трябва да са се запекли от едната страна – обърнете ги и отново поръсете с малко зехтин на всяка и запечете. Така трябва да изпечете всички филийки патладжан. В зависимост от тавата, която ползвате, може да изпечете всичко в една тава, а може да се наложи да направите два „тура“ с печени патладжани.
Докато патладжаните са все още топли, нарежете ги на кубчета, сложете на котлона хубав тиган с 1-2 с. л. зехтин. След като се загрее тиганът със зехтина, добавете лука и чесъна и разбъркайте, докато се запържат до златисто. Когато лукът и чесънът са готови, добавете нарязаните патладжани, домати и маслини и разбъркайте хубаво. Добавете лъжичка сол, захарта и подправките и пак разбърквайте. В началото доматите ще пуснат много сок, но след като ястието се сгъсти, то е готово – аз обичам капонатата по-гъста, ако вие предпочитате повече сос, в който да топите парченца хляб, спрете да я готвите в момента, в който прецените.. На финала добавете нарязаната моцарела и разбъркайте хубаво. Изключете котлона и оставете ястието на него за още 5-10 мин, така моцарелата ще се разтопи. Добавянето на моцарелата е моя добавка към класическата рецепта, като може да я избегнете или да я замените с овче или козе сирене.
Отнема малко повече време, но не е сложно, всичко се случва едно по едно и е много успешна рецепта, с която ще пренесете духа на Сицилия у дома. Добавете и чаша хубаво вино и листенца босилек в чинията. :)



 
                     
 
            
                        









 
                             
                             
                            
 
                         
                         
                         
                         
             "Възраждане": Ако "Лукойл" затвори, до дни няма да има горива в България
                                "Възраждане": Ако "Лукойл" затвори, до дни няма да има горива в България                             Нумерологичен хороскоп: Какво ни предстои през ноември
                                Нумерологичен хороскоп: Какво ни предстои през ноември                             Централна прогноза
                                Централна прогноза                             
             В Китай се готвят да изстрелят ракетата Long March 2F с пилотирана мисия Shenzhou 21
                                В Китай се готвят да изстрелят ракетата Long March 2F с пилотирана мисия Shenzhou 21                             SpaceX разработва „опростен“ подход към лунната мисия Starship
                                SpaceX разработва „опростен“ подход към лунната мисия Starship                             Космически апарат засне мощен взрив на обратната страна на Слънцето
                                Космически апарат засне мощен взрив на обратната страна на Слънцето                             Мисията Artemis II остана без финансиране: Спряха заплатите на астронавтите на НАСА
                                Мисията Artemis II остана без финансиране: Спряха заплатите на астронавтите на НАСА                             
             Аморим е ненаситен, иска още победи от Ман Юнайтед
                                Аморим е ненаситен, иска още победи от Ман Юнайтед                             Хората на Гонзо взеха решение за Лудогорец
                                Хората на Гонзо взеха решение за Лудогорец                             Това ли е краят? Бомбардират Карлос Насар с милиони
                                Това ли е краят? Бомбардират Карлос Насар с милиони                             БФС посече Левски, но пожали Вуцов
                                БФС посече Левски, но пожали Вуцов                             
             Михаела Филева влиза в главна роля в мюзикъла „Тайната на музиката“
                                Михаела Филева влиза в главна роля в мюзикъла „Тайната на музиката“                             4 задължителни неща, които трябва да носите на Задушница
                                4 задължителни неща, които трябва да носите на Задушница                             Cebu Pacific наема самолети от „България Еър“ за натоварения зимен сезон
                                Cebu Pacific наема самолети от „България Еър“ за натоварения зимен сезон                             Нумерологична прогноза за месец ноември
                                Нумерологична прогноза за месец ноември                             
             Откриха нови сигнали в мозъка, чрез които се диагностицира Паркинсон
                                Откриха нови сигнали в мозъка, чрез които се диагностицира Паркинсон                             Кои храни са най-вредни за мозъка?
                                Кои храни са най-вредни за мозъка?                             Как да разпознаем инфекциозна мононуклеоза в детска възраст?
                                Как да разпознаем инфекциозна мононуклеоза в детска възраст?                             Какво е козметичен фастинг и защо набира популярност?
                                Какво е козметичен фастинг и защо набира популярност?                             
             дава под наем, Тристаен апартамент, 95 m2 Стара Загора, Опълченски, 460.16 EUR
                                дава под наем, Тристаен апартамент, 95 m2 Стара Загора, Опълченски, 460.16 EUR                             дава под наем, Тристаен апартамент, 91 m2 Варна, Център, 920 EUR
                                дава под наем, Тристаен апартамент, 91 m2 Варна, Център, 920 EUR                             дава под наем, Тристаен апартамент, 120 m2 Варна, Бриз, 900 EUR
                                дава под наем, Тристаен апартамент, 120 m2 Варна, Бриз, 900 EUR                             дава под наем, Тристаен апартамент, 75 m2 Варна, Зк Тракия, 750 EUR
                                дава под наем, Тристаен апартамент, 75 m2 Варна, Зк Тракия, 750 EUR                             
				     Коментари
Коментари Остави коментар
      Остави коментар