Британка намери в приказката „Спящата красавица“ пропаганда за изнасилвания и поиска произведението да отпадне от учебната програма за шестгодишните, съобщава Metro.

Сара Хол от град Нортъмбърланд парк заяви, че не иска 6-годишният ѝ син, който посещава начално училище да учи приказката, тъй като така децата приемат за нормални неправилните идеи за секс без съгласие.

Британката има предвид сцената, в която принцът целува спящата героиня без да я пита дали и тя иска същото.

„Считам, че в тази приказка има проблем с презентирането на сексуалното поведение и съгласие. Струва ми се, че такова поведение е недопустимо в наше време“, отбелязала Хол.

По думите на жената, 6-годишните деца възприемат на сериозно всичко, което им се говори, а тя не била готова да отговаря на въпроси за този вид секс.

Загрижената майка предложила компромисен вариант. Да не бъде премахната изцяло приказката от програмата, но да се обсъдят с учениците чувствата на принцесата.

В една от първите версии на приказката, чийто автор е Джамбатиста Базиле под името „Слънце, Луна и Талия“, публикувана през 1643 г. спящата принцеса действително е насилена от заблудил се крал от съседно кралство.

Тя даже ражда две деца в съня си и едно от тях в желанието си да потърси храна, започва да суче пръста ѝ, откъдето пада иглата, на която се е убола красавицата и тя се събужда.