Една лесна и бърза рецепта за любителите на праз лук, която можете да приготвите с или без бекон, представена от Clovesandvanilla.com
Ако и вие обичате сладкия вкус на праз лук в студените зимни вечери, тази рецепта е за вас! Трябват ви само три съставки, за да приготвите тази вкуснотия.
Съставки:
3 стръка праз лук нарязани на средно големи резенчета (5-7мм)
150 г суров свински бекон нарязан на кубчета (по желание)
250 г извара или рикота
2 яйца
1-2 с. л. зехтин
Подправки: сол, черен пипер, щипка индийско орехче
Нарежете на кубчета бекона и го запържете в голям тиган на котлона с малко зехтин (1-2 с. л.), подправете със сол, и черен пипер. Докато беконът ви се запържва, почистете и нарежете на резенчета стръковете праз лук. Когато беконът ви е готов, към него прибавете нарязания лук, покрийте тигана с капак и оставете лука да се задушава. Разбърквайте сместа от време на време, за да не загори. В случай, че не желаете да използвате бекон във вашето суфле, сложете в голям тиган 2-3 с. л. зехтин и след като се нагорещи добавете праза и го задушете по указания по-горе начин.
Когато лукът ви е напълно омекнал и добре задушен, изключете котлона и охладете сместа в тигана. След като сместа се охлади напълно, към нея добавете изварата (рикотата), яйцата, подправките и разбъркайте добре. Готовата смес прехвърлете в тавичка с хартия за печене. Изпечете суфлето в предварително загрята на 200 градуса фурна за 25-30 мин.
Сервирайте горещо с чаша вино или чаша айрян!