Зимата е на прага, денят е по-кратък, стъмва се рано, студено е, а вечер ни се хапва гореща супа. Днешното предложение е супата от леща, която Clovesandvanilla.com ни предоставиха с малки здравословни корекции (без брашно, картофи и запържен лук). Супичката става за около час, много е вкусна, а ако не обичате гъста супа от леща, просто ще добавите повече вода. Ето и какво ви е необходимо.
Съставки:
1 глава кромид лук
3-4 средно големи моркова
1 буркан доматено пюре
1 ч. л. червен пипер
1 с. л. зехтин
200-250 г леща
Около 1,5 л Студена вода за основа на супата
Подправки: сол, чубрица, джоджен
Почистете и измийте добре лещата. Сварете измитата леща, като след като заври, изхвърлете водата, измийте отново, добавете нова вода в тенджерата и сложете да заври. След като втората вода заври, добавете почистените и нарязани на ситно лук, моркови и оставете продуктите да се варят. Когато лещата поомекне, добавете буркана с домати, подправките, разбъркайте и оставете на котлона (аз намалявам силата на топлината от 9 на 7 степен). Когато лещата ви е напълно сварена добавете зехтина, разбъркайте и може да сервирате в купички.
Да ви е сладко!