Когато сте прекалено строги към себе си, може да останете слепи за някои от най-добрите свои качества, дори когато друг ви ги посочва. Твърде критичните към себе си хора са склонни да се съсредоточават върху своите неуспехи и да не обръщат внимание на всичко онова, което са постигнали.

Те са обсебени от грешките си и могат да се тревожат за тях доста дълго време. Всъщност грешките са чудесно нещо, защото чрез тях ние не само се учим как да поправим това, в което сме сбъркали, но и научаваме много за себе си.

Трудно е да останете позитивни, когато сте толкова самокритични. Вместо това, опитайте се да оцените всички хубави неща, които ви изграждат.

А ето и кои са знаците в зодиака, които най-много критикуват себе си.

Дева

Представителите на тази зодия оглавяват класацията и определено има защо. Те са самокритични до точка, в която почти винаги преосмислят действията си – не само грешките, които биха могли да направят, но и своите неуспехи от миналото.

Техните стандарти са толкова високи, че граничат със самоизмъчване. Наистина трябва да се откажат и да си позволят да бъдат достатъчно добри, вместо постоянно да се стремят към съвършенство.

Още по темата

Козирог

Козирозите са толкова самокритични, че дори може да се ядосат, че са на второ място в тази класация. Те поемат толкова много напрежение върху себе си, за да бъдат по-добри от всички останали, а това в крайна сметка може да им навреди.

Родените под този знак имат много възхитителни качества и не трябва да бъдат идеални, за да ги харесват другите хора.

Везни

Везните искат да са харесвани и смятат, че най-добрият начин това да се случи е като нямат недостатъци. С други думи, те постоянно създават идеални предпоставки за провал.

Представителите на тази зодия се опитват да изглеждат спокойни и очарователни, така че никой да не вижда техните съмнения и негативни чувства за себе си.

Истината е, че повечето хора ги харесват, не защото са съвършени или никога не правят грешки, а най-вече заради голямото им сърце.