IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Празнуваме Никулден! Честит празник

6 декември 2017 06 00

Честито на всички именици!

Снимка: Istock

Снимка: Istock

На днешния ден – 6 декември, църквата почита свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е бил провъзгласен за Мирликийски архиепископ. Николай Мирликийски е известен с чудесата, които е правил, за да спаси кораби и цели екипажи от корабокрушение.

Българите почитаме свети Николай като покровител на рибарите и мореплавателите и като господар на безкрайната водна шир – океани, морета, реки и езера.

Според народните вярвания той може да предизвика морски бури и урагани. Когато е сърдит, той „отключва“ ветровете, разлюлява морето и дори потопява кораби. Така, на Никулден всички кораби спират да плават, като целта е да се умилостиви и уважи светеца покровител.

Задължителен момент от традицията на този празник е консумацията на риба. Обикновено се приготвя шаран, тъй като според поверието шаранът е „слуга“ на св. Николай.

Според поверието, веднъж когато светецът плавал с лодката си в морето и силните вълни пробили дъното ѝ, той бръкнал с ръка във водата, извадил един шаран и с него запушил пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници и себе си.

Най-често шаранът се пълни с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди, след което се увива в тесто и се пече. Приготвеното празнично блюдо е известно като рибник.

Народната традиция повелява обредният рибник и хлябът да се освещават, а късове от тях да се раздават на съседите. По-голямата част от ястията се изяжда на семейната вечеря. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден, за да е на разположение на гостите.

На Никулден имен ден празнуват всички, които носят имената Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Нино, Кольо.

Честито на всички именици!

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари