Празничните дни са изключително чакани по няколко причини. Подаръци, повод да се съберем със семейството и, разбира се, ароматни ястия и топъл уют.
Именно Коледа асоциираме с определени аромати и вкусове, а коледният щолен е един чудесен пример.
Помолихме Clovesandvanilla.com да ни предоставят рецепта за вкусния десерт, а ето я и нея:
Съставки:
500 г пресято брашно + 100-200 за доомесване
100 г захар
250 мл топло прясно мляко
1 пак. суха мая
щипка сол
200 г разтопено и охладено краве масло
100 г накиснати в ром/бренди/уиски стафиди
100 г червени боровинки
100 г нарязани на ситно кайсии
60 г натрошени орехови ядки
50 г захаросани портокалови корички
50 г захаросани лимонови корички
Подправки: 1 пак. ванилена захар, 1/4 ч. л. карамфил, 1/4 ч. л. счукани зърна кардамон, щипка индийско орехче, масло за намазване, около 100 г пудра захар
В купа смесете 2 ч. л. от захарта, 1 ч. л. брашно, сухата мая и топлото мляко. Покрийте купата с кърпа и я оставете на топло за около 10 мин, за да се активира маята.
През това време смесете сухите съставки: пресятото брашно, захарта, подправките, солта и оформете кладенче в средата.
След като маята „шупне“ добавете в кладенчето при сухите съставки разтопеното и охладено масло и шупналата мая, и разбъркайте в началото с лъжица, а после продължете да месите с ръце.
Трябва да се получи мазно и меко тесто, ако тестото лепне по ръцете ви – добавете още малко брашно. Когато омесите хубаво тестото за вашия щолен, върху набрашнена хартия за печене го разточете на кора и върху нея поставете всички сушени плодове (изцедете стафидите от алкохола) и ядки, отново съберете топката тесто, и месете, докато ядките и плодовете се разпределят равномерно в цялото тесто.
Поставете тестото за вашия щолен в дълбок съд, покрийте го с кърпа и го оставете на топло за около 2-3 часа, за да удвои обема си.
След като щоленът ви втаса, отново го омесете и го оформете за печене. Аз оформих като правоъгълни хлебчета, покрих отново с кърпа, и пак го поставих на топло място за 1 час, за повторно втасване.
Готовият, втасал два пъти щолен, поставете за печене в загрята на 180 градуса фурна за около час ако сте направили един от цялото тесто или около половин час при по-малки по обем щолени. Наблюдавайте повърхността на сладкиша ви, в случай че бързо покафенее го покрийте с алуминиево фолио, но в моя случай не се стига дотам.
След като щоленът ви е изпечен го извадете от фурната и от тавичката, намажете го целия с масло, оваляйте го обилно в пудра захар и го оставете да се охлади. Охладеният напълно щолен опаковайте във фолио и приберете в плик или кутия за хляб.
Добре е преди консумация щоленът ви да е престоял поне 20-ина дни.... а ако устоите да не го отворите 40 дни, тогава сигурно ще е пре-въз-хо-ден! А, да, пропуснах да споделя – няколко дни у дома ви ще ухае на ванилия, карамфил и кардамон. :)














Бърнаутът достига рекордни нива в света през 2025 г.
Планетата е в опасност: Микропластмасата в океаните няма да изчезне и след 100 години
Три сока за баланс на кръвната захар
Съвети за по-добър живот
Музиката намалява риска от деменция с 39%
Ново радиоизображение показа Млечния път в неочаквани цветове
Среща със Слънцето: Междузвездната комета 3I/ATLAS премина през перихелия си
Минало и извънземни: Какво крият дълбоките води под леда на Антарктида
Спортът по телевизията днес, 30 октомври
Мачовете по телевизията днес, 30 октомври
Олимпиакос не успя да си отмъсти на Монако
Рома продължава да е лидер с Наполи
Дневен хороскоп за 30 октомври, четвъртък
Месечен хороскоп за ноември
Бъди звездата на града с новата колекция NINE WEST!
Женски хороскоп за ноември
Микроинсултът не е дребен инцидент – защо спешната реакция определя съдбата на мозъка?
Как да изберем зимна шапка? Стилово ръководство
Защо топлият душ намалява напрежението?
Какво е синдром на Кушинг?
Остави коментар