IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалната мрежа ви прави щастливи, ако сте активни

18 декември 2017 09 42

Пасивното наблюдаване ви потиска

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Пасивното преглеждане на публикациите във Фейсбук може да ви накара да се чувствате нещастни. От друга страна, ангажираното използване на социалната мрежа по-скоро има положителен ефект върху благосъстоянието.

Това съобщават от Фейсбук, позовавайки се на проучвания, насочени към чувството за благополучие и употребата на социалните мрежи. Оказва се, че ключът е в начина, по който се използват тези платформи.

Така например можете пасивно да преглеждате публикации в социалните медии, подобно на гледането на телевизия, или да си взаимодействате активно с приятели – да изпращате съобщения и да коментирате различни публикации.

Както общуването с близки хора може да бъде полезно, но когато просто наблюдавате останалите отстрани, най-често води до обратния ефект – чувствате се потиснати и тъжни.

Изследователите цитират експеримент, по време на който студенти от университета в Мичиган, определени на случаен принцип, четат Фейсбук за 10 минути. Оказва се, че те са в по-лошо настроение в края на деня, в сравнение с тези, които публикуват или разговарят с приятелите си в социалната мрежа за същия период от време.

При хората, които взаимодействат активно с останалите – споделят съобщения, публикации и коментари с близки приятели, се наблюдават подобрения в благосъстоянието им. Установява се подобрение по отношение на чувството за социална подкрепа, самотата и депресията.

Положителните ефекти са още по-силни, когато те разговарят онлайн със своите близки, се казва още в данните на проучването.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари