Една от най-вкусните разядки определено е комбинацията от патладжан, чушка и чесън, по-позната като кьопоолу. Ароматът ѝ обхваща кухнята и ни пренася в света на вкусните зеленчуци и детски спомени. Приготвянето не е никак трудно, особено ако имате точната рецепта като тази на Clovesandvanilla.com
Съставки:
Патладжан (около 1 кг)
1 кг зелени чушки (можете да го приготвите и с червени чушки, но те ще придадат сладък вкус)
4 скилидки чесън (ако не обичате чесън, може да пропуснете)
1 с. л. зехтин
1/2 ч. л. сол
По желание може да добавите: натрошено сирене, нарязани сурови орехови ядки
Изпечете патладжана и почистените от семките чушки и ги завийте във вестник и найлонов плик за да се задушат. Оставете докато изстинат напълно. След като зеленчуците се охладят ги обелете и смелете с мелачка за месо, ако нямате нарежете на много много ситно, или използвайте чопъра. Почистете чесъна и го счукайте с малко сол в хаванче.
В една купа смесете смлените зеленчуци, счукания чесън и добавете зехтина, солта и по желание може да добавите натрошеното сирене и орехови ядки. Разбъркайте хубаво всички съставки, опитайте и добавете още сол ако има нужда.
Сервирайте с топъл домашен хляб или питка.