IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как отбелязват Бъдни вечер по света

24 декември 2017 10 02

Вижте традициите в Испания, Германия, Полша...

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Днес християните по света празнуват Бъдни вечер, един от най-светлите празници. На 24 декември, в навечерието на Рождество Христово, се спазват строги пости. По традиция постите свършват с появата на първата вечерна звезда на небето, след което в храмове по целия свят започва тържествената рождественска литургия. На нея се припомнят старозаветни пророчества и събития, свързани с раждането на Спасителя.

След рождественската литургия идва ред на празничната вечеря. Повсеместно разпространен е обичаят на трапезата да се остави незаето място. Ако някой дойде в дома на Бъдни вечер, той трябва да бъде приет като брат. Този обичай е в знак на почит към близките и скъпи хора, които не могат да посрещнат Бъдни вечер със семейството си. За тях и за напусналите този свят се оставят прибори и чиния, в която се слага от всичко по малко. След края на вечерята трапезата не се вдига.

По света се е запазила и традицията под бялата покривка да се слага малко сено. То напомня за Витлеемската пещера и за Богородица, положила новородения Христос в яслата със сеното.
Заедно с католиците Рождество празнуват лютераните, англиканската църква и част от протестантските конфесии. Във всяка страна празникът си има свои традиции. Какви именно разказва РИА „Новости“.

Испания

В Испания този ден се нарича Nochebuena. Обикновено се отбелязва в семеен кръг, на тържествена вечеря. Прието е да се правят подаръци на близките. В някои семейства, които следват отколешни католически традиции, през нощта се канят на трапезата самотни старци или бедняци.

Германия

В Германия на 24 декември след обяд животът в повечето градове замира. В 22.00 часа се разнася звън на камбани, възвестяващ началото на коледната служба. След нея идва ред на обилната семейна трапеза.

Норвегия

В Норвегия много семейства на този ден отиват на църковната служба, която по традиция започва в 15.00 часа. Мнозина отиват до гробовете на свои близки и полагат на тях цветя. Рождественската вечеря е в тесен семеен кръг. В западните и северни части на страната поднасят солени и варени на пара агнешки ребра с картофки. В източните части на Норвегия е популярно свинското, докато в други части се поднася риба. Някои семейства предпочитат пуйката. След вечерята, преди да бъдат отворени подаръците, цялото семейство се събира около елхата. Всички се хващат за ръце около нея и пеят песни. След това отново сядат на трапезата, но този път на чай и коледни сладки.

Полша

В Полша, когато изгрее първата звезда, цялото семейство, облечено празнично, се събира на трапезата. Поздравяват се с празника и си желаят всичко най-добро. На трапезата се сервират постни блюда и риба, сред които зеленчукова супа, печен шаран, кнедли със зеле, гъби, компот от сушени плодове, сладкиши. В дома има украсена елха, а под нея са поставени подаръците за цялото семейство. На трапезата се пеят коледни песни, хората си спомнят за събитията през отминаващата година.

Канада

В Канада Рождество започва вечерта на 24 декември. Възрастните, завършили всекидневните си дела или прибрали се от църква, сядат на трапезата. В Нюфаундленд и Лабрадор съществува обичай в навечерието на Рождество в църквата да се продава риба, уловена специално за целта, а парите да се дават за благотворителност. Във Ванкувър в навечерието на Коледа пламват стотици хиляди лампички, с които са украсени домовете, парковете и площадите.

Бразилия

Бъдни вечер е семеен празник и в Бразилия. По традиция деца и внуци се събират в дома на родителите и се поздравяват с настъпващото Рождество. А самото Рождество, за разлика от европейците, бразилците празнуват на улицата с песни и танци.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари