IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Спалното бельо да се сменя поне веднъж седмично

1 януари 2018 10 30

За да се предпазите от бактериите

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Вероятно често се чувствате виновни, че отлагате прането на спалното бельо по-дълго, отколкото трябва. Колко дълго обаче е прекалено дълго?

Водещ експерт в областта твърди, че чаршафите трябва да се перат поне веднъж седмично, за да се отървете от мъртвите кожни клетки, нежеланите бактерии и акарите.

Пол Морис, който има 20-годишен опит в защитата на домакинствата срещу разпространението на микроби, заявява, че редовното пране на чаршафите е изключително важно, тъй като натрупването на мъртви кожни клетки може да доведе до развитие на акари, бактерии и неприятни миризми.

Той поясни, че болниците трябва да изпират прането при температура над 70°C, за да унищожат ефективно бактериите в чаршафите. Но у дома пестим енергия и много домакинства перат спалното бельо при 30°C до 40°C.

Той добави, че вкъщи трябва да се стремим да перем по-често чаршафите на по-висока температура или „по-икономично“, като използваме антибактериален препарат.

Коментарите на Пол идват, след като ново проучване разкрива, че по-малко от една трета (28 процента) от британски домакинства сменят чаршафите си веднъж седмично.

Изследването разкрива още, че 40% от британците правят това веднъж на всеки две седмици, докато почти една четвърт (24%) ги сменят веднъж на три до четири седмици.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари