IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печени пръчици от моркови и батат

14 януари 2018 06 00

Как да ги приготвим?

Снимка: Cloves and vanilla

Снимка: Cloves and vanilla

Продължава да е януари месец, а от Clovesandvanilla.com търсят здравословни алтернативи на по-калоричните ястия, с които прекалихме по Коледа. За всички вас, които не сте опитвали батати – вече са много достъпни в търговската мрежа и по време на промоция дори може да си ги закупите на цени от около 3 лв./кг.

Самите батати са оранжеви, по-твърди от самоковските картофи, с издължена форма и като цяло са с по-големи размери от българските си братовчеди.

На вкус са доста по-сладки от моркова и тиквата, но стават меки като тиквата и имат същия цвят.

Съчетават се страхотно с местни сортове картофи, а също така с моркови и пащърнак. В тази рецепта ще ви предложим идея как да приготвите здравословна гарнитура от моркови и батати на фурна, която можете да използвате и за основно ястие ако добавите малко сирене или вместо пържени картофи. Ето и самата рецепта:

Съставки:

1 голям обелен батат

4-5 големи обелени моркова

2-3 с. л. зехтин

подправки: черен пипер, риган, чесън, копър (можете да използвате сухи – стрити или пресни – нарязани на ситно подправки

1 ч. л. сол (на вкус)

Нарежете зеленчуците на пръчици, дебели колкото пръст и дълги колкото дълги са бататът и морковите. Поставете всички зеленчукови пръчици в дълбока купа и ги подправете със зехтина и подправките. Разбъркайте добре с ръка, така че всички пръчици да се овкусят и ги наредете в голяма покрита с хартия за печене тава. Подредете пръчиците една до друга, с малко разстояние помежду им и изпечете за около 30 мин. във фурна при 200 градуса. По средата на печенето обърнете всяка пръчица, за да се запече и от другата страна.

Сервирайте като гарнитура за месо или като самостоятелно ястие/предястие в добавка със сирене и млечно-чеснов сос.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари