IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При каква температура трябва да се поднася виното?

25 януари 2018 11 00

Ценни съвети от експерт в областта

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Традиционно бялото вино се поднася охладено, а червеното – на стайна температура. Според един австралийски винен експерт по вино обаче това не е правилно и може да се отрази негативно на вкуса на напитката.

Кейтлин Рийс, която е главен сомелиер на Fred's and Charlie Parker's, обяснява, че макар да е изкушаващо виното да се сервира според традиционното мислене, тя прави точно обратното – поднася и червеното вино охладено. Причината е, че вкусът му значително се влияе от топлината.

Червените вина обикновено се сервират от изба, където винаги е много по-хладно. Най-високата температура, при която трябва да се сервира червеното вино, е 19 градуса. Ако е по-светлочервено, температурата не бива да превишава 15 градуса.

Рийс допълва, че ако червеното вино се сервира твърде топло, тогава миризмата на алкохол става по-натрапчива, а вкусът – по-малко привлекателен.

Експертът допълва, че през топлите месеци червените вина следва да се държат в стая с контролирана температура. При тези, които не се съхраняват в такова помещение, е препоръчително да се охладят, преди да се сервират. Това може да стане, като бутилката се остави в лед за около 10 минути.

За по-светлите вина Кейтлин препоръчва да се охладят във фризера за 20 минути, преди да се поднесат, за да достигнат до 15 градуса при сервиране.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари