Любовта към шоколада е всеобхватна и споделяна от почти всички хора. Нещата обаче стоят по различен начин, когато става дума за въпроса, дали той трябва да се съхранява в хладилника или на стайна температура.
Според един експерт в областта на храненето, тези, които смятат, че първото е вярно, грешат. Люк Оуен Смит твърди, че дори и когато става дума за топлинна обработка, най-добре е да избягвате съхранението на шоколада в хладилника.
Смит пояснява, че когато се оставя в хладилника, той губи от вкусовите си качества. Трябва да имате предвид също, че шоколадът абсорбира миризмите, така че има риск в крайна сметка той да започне да мирише на онова, което е останало от вечерята ви.
Вместо това шоколадът трябва да се съхранява на хладно, тъмно и сухо място, тъй като минусовите температури могат да влошат вкуса му, колкото и прекалено високите температури.
В случай, че топлината в помещението е толкова висока, че шоколадът може да се разтопи, експертът препоръчва да се прибере в кутия и след това да се остави за съхранение в хладилник. Преди консумация обаче, следва да се остави за малко на стайна температура.