IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прегръдката с лявата ръка – по-истинска от тази с дясната

30 януари 2018 11 40

Учени изследват езика на тялото

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Прегръдката с лявата ръка е по-сърдечна, защото се контролира от емоционалната дясна половина на мозъка, пише Daily Mail.

Изданието се позовава на учени от Германия, които изследвали 2000 прегръдки на летище сред заминаващи и пристигащи. Специалистите ги сравнили с други между непознати.

Така станало ясно, че ако хората се накланят надясно, приятелският жест е по-малко емоционален. Прегръдките между мъже се отклоняват от тази норма. Те са повече с дясната ръка, дори в неутрални ситуации.

Учените предполагат, че това е така, защото най-вероятно представителите на силния пол гледат на това като на нещо негативно.

„Когато хората се прегръщат, емоционалните и двигателни мрежи в мозъка си взаимодействат и предизвикват по-силно накланяне наляво в емоционален контекст“ – обясни ръководителят на изследването Юлиан Пакхайзер от Рурския университет в Бохум.

Резултатите са важни за анализиране на езика на тялото. Когато общуваме, думите осигуряват около 7 процента от въздействието, тонът на гласа – около 38 процента, а езикът на тялото – 55 процента, обясняват още специалистите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари