IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шоуто в Рио започва! Карнавалът в любопитни цифри

9 февруари 2018 14 20

Той се открива официално днес

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Карнавалът в Рио де Жанейро ще бъде открит официално днес. По прогнози на местните власти той ще привлече 1,5 милиона туристи и ще донесе над 1 милиард долара приходи.

По традиция началото на празника ще бъде отбелязано с връчването на украсения с блестящи камъни символичен ключ на Рио де Жанейро на крал Момо – домакина на карнавала. Всяка година специално жури избира висок и дебел мъж, който да е в ролята на крал Момо. Карнавалът ще има и своя кралица, която ще е придружена от принцеси. Те ще бъдат определени също чрез гласуване.

Главната интрига тази година, както и миналата, е дали в церемонията по откриването на карнавала ще участва кметът на Рио де Жанейро Марсело Кривела – бившият евангелски пастор, встъпил в длъжност през януари 2017 г. Негативното му отношение към празника, който е с езически произход и е съпроводен с много танци, е широко обсъждано в бразилското общество.

Десетилетия наред ключът на Рио де Жанейро се връчваше на крал Момо от кмета, но през февруари м. г. Кривела наруши тази традиция. След дълги колебания и противоречиви изказвания той не се появи на откриването на карнавала. Тази година обаче от кметството увериха, че ключът на Рио де Жанейро ще бъде връчен на крал Момо именно от Кривела. Ако не се случи нищо непредвидено, може да се смята, че градоначалникът е решил да се върне към традициите.

Централното събитие на карнавала в Рио де Жанейро е конкурсът-парад на школите по самба на самбадрома „Маркиз де Сапукаи“. Тринадесет школи по самба ежегодно се борят за званието победител в надпреварата.

Улични шествия, свързани с карнавала, започнаха преди няколко седмици.

Ето и конкретни цифри за карнавала:

Шест милиона празнуващи

Цифрата включва хората, които ще излязат на улицата по време на карнавала. Кметството на Рио де Жанейро очаква карнавалът да привлече 1,5 милиона туристи от Бразилия и целия свят, т. е. с 400 000 повече от миналата година.

Тринадесет школи по самба

Става въпрос за школите по самба в т. нар. Специална група, всяка от които наброява 3000-4000 души. 13-те школи ще дефилират пред над 70 000 зрители на самбадрома и ще бъдат оценени от жури, включващо 54-ма съдии.

720 метра

Такава е дължината на самбадрома, където ще се представят школите по самба.

3,5 милиарда реала

Кметството на Рио де Жанейро смята, че туристическият поток ще позволи да се инвестират 3,5 милиарда реала (около 875 000 евро) в икономиката на града.

86 процента от хотелските стаи ще са заети

Според Бразилската асоциация на хотелската индустрия, 86 процента от хотелските стаи в Рио де Жанейро ще са заети по време на карнавала, при 71 процента миналата година.

Над 100 милиона презерватива

Властите оповестиха, че 106 милиона презерватива ще бъдат раздадени безплатно в цялата страна по време на карнавала.

7 милиона литра бира

Това е количеството бира, което пивоварната AmBev се надява да продаде в центъра на Рио де Жанейро и туристическите му квартали по време на карнавала.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари