IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петра и Мачу Пикчу – сред новите чудеса на света

13 февруари 2018 14 20

Всички са в списъка на ЮНЕСКО

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Чудесата на света вече не са само 7 – те продължават да се множат. Всъщност новите 7 са избрани през 2007 г. с конкурс, проведен от швейцарска компания и фондация „Новите 7 чудеса“, където гласуват десетки милиони хора. Обектите са в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Всички избрани през 2007 г. обекти са архитектурни чудеса с огромен мащаб и са сред най-посещаваните туристически атракции в цял свят.

А ето и кои са те.

1. Великата китайска стена

Днес китайски национален символ, огромната Велика стена е построена преди почти 1800 години. Тя всъщност представлява много стени, които са свързани, а общата им дължина се оценява на 10 000 до 20 000 километра.

2. Тадж Махал, Индия

Тадж Махал е едно от невероятните архитектурни постижения на Моголската империя, която управлявала по-голямата част от индийския субконтинент от 1526 до 1761 г. За строежа са били необходими 20 000 работници и 16 години.

3. Петра, Йордания

Град Петра е построен от набатеите, които живеят в долината Вади Муса повече от 400 години. Те са на място, стратегически разположено по ранните търговски пътища за коприна и подправки. Градът е превзет от Римската империя през 106 г.

4. Колизеумът, Италия

Амфитеатърът е пример за архитектурните иновации в Римската империя. Използва се за гладиаторски битки и ловни представления, както и за публични екзекуции, за период от четири века.

Днес е останала едва една трета от постройката.

5. Христос Спасителя в Бразилия

Статуята на Христос в Бразилия е най-скоро построената от новите седем чудеса на света и е висока 39,6 м. В началото на 20-и век, когато изграждането ѝ е било възложено от Католическата църква, над 90% от бразилците са били католици. Снимки на статуята са били разпространявани в цяла Бразилия.

6. Чичен Ица, Мексико

Чичен Ица е древен град на маите. Той процъфтява до около 1200 г., а по-късно се обединява в политически съюз с градовете Маяпан и Ушмал.
Когато испанците пристигат през 16-и век, градът вече е бил изоставен. Археологическите разкопки започват в началото на 19-и век.

7. Мачу Пикчу, Перу

Мачу Пикчу е известен като „изгубения град на инките“ и е едно от малкото селища, които са останали непокътнати.

Разположен на източния склон на Андите, градът вероятно е бил построен като кралско убежище за императора на инките. Обитава се от средата на 15-и век до средата на 16-и и в крайна сметка е изоставен. Причината за това не е ясна.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари