IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Белгия: Децата вън от Instagram и Snapchat

15 февруари 2018 10 20

Страната слага възрастова бариера за социалните мрежи от май

Снимка: Istock

Снимка: Istock

От май Белгия ще въведе възрастови ограничения за ползване на социалните мрежи, съобщи правителството. Брюксел планира да определи минимална възраст от 13 години за достъп до мрежи като Instagram и Snapchat, като профилите на по-малките деца ще бъдат закрити, съобщава Dnes.bg.

Преди навършване на тази възраст отварянето на профил ще става само с изрично разрешение на родителите, съобщиха властите.

Те се мотивират с влизащо в сила европейско законодателство за закрила на децата в интернет, което позволява на всяка от страните членки да избере собствена възрастова граница за социалните мрежи между 13 и 16-годишна възраст.

Правителството се надява със законовата бариера да насърчи родителите да говорят с децата си как да ползват интернет и да се пазят от посегателства на педофили и стокъри, които ги примамват и преследват.

Родителският контрол върху по-малките ще намали случаите, в които децата лъжат за възрастта си в профилите си, надява се държавният секретар Филип де Бакер.

По данни на властите в Белгия всяко четвърто дете на 9-10 години вече използва социалните мрежи, главно Snapchat и Instagram. При 13-14-годишните лични профили имат 83% от младежите.

Според неправителствената организация Child Focus Belgium не е реалистично да се отива към горната граница, препоръчвана от ЕС – 16 г. за влизане в социалните мрежи, тъй като огромната част от младежите до тази възраст вече активно ги използват.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари