IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 неща, които родителите трябва да знаят преди да имат деца

20 февруари 2018 08 20

Забравете за спокойния сън

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Може да прочетете безброй книги, преди да имате първото си бебе. След няколко седмици обаче ще разберете, че информацията от тях е само върхът на родителския айсберг.

Докато не се сблъскате с новородено, което не иска да спи, шестгодишно, отказващо да яде всичко, освен пица, или тийнейджър, който се нуждае от невъобразими количества сън, не знаете какво е умора, чувство на неудовлетвореност или безкрайно щастие и гордост.

Кои са нещата, които всеки родител би искал да знае предварително?

1. Може вече да нямате адекватен сън през нощта. Никога

Голяма част от бебетата отказват да спят повече от няколко часа, без да започнат да искат нещо и то шумно. Децата също предпочитат да се събудят, вместо да спят, а след като премине този етап, те остават будни с книга или по-често с телефон в ръка до доста късно вечер.

Когато пораснат, се появяват притеснения как се справят в училище и в колко часа ще се приберат, които отново не позволяват на родителите да заспят. Така блажените нощи на непробуден сън се превръщат в блян.

2. Родителите не са единствените хора, които влияят на децата

Колкото и да ги възпитавате и обичате и да им го показвате всеки ден, децата са отделни личности и не можете да контролирате емоциите им или начина, по който другите ги засягат.

3. Никога вече няма да сте сами

Без значение дали се опитвате да се къпете с малко дете, поглеждайки през вратата на банята на всеки две минути, или чакате 15-годишния тийнейджър да се обади, за да го приберете вкъщи от парти, те винаги са около вас.

В повечето случаи това е блаженство, но понякога... нека просто да кажем – ако имате възможност за почивка, възползвайте се.

4. Децата винаги имат нужда от храна

Не просто трябва да приготвяте 3 различни ястия за деня, но и трябва да се съобразявате в тях да има адекватни количества протеини, въглехидрати и мазнини. Да не забравяте, разбира се, и плодовете и зеленчуците.

5. Не можете да прекарвате целия уикенд в гледане на филми. Никога

Всъщност можете, но ще трябва да живеете с чувството за вина и последиците. Децата се нуждаят от забавления и игри. Ако не извършват никаква физическа активност през деня, в един момент може да пощуреят. Тогава ще съжалите за прекарания на дивана ден.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари