IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвременният танц и пърформанс избира София за свой дом

7 март 2018 12 40

Най-голямата платформа за съвременен танц в София

Съвременният танц и пърформанс избира София за свой дом

Най-голямата танцова платформа в Европа – „Aerowaves – dance across Europe“ за първи път ще проведе международния си фестивал за съвременен танц „Spring Forward“ в София. От самото си създаване през 2011 г. събитието не е „стъпвало“ в Източна Европа и между 23 и 25 март ще усети духа на столицата ни.

Aerowaves е единствената платформа за съвременен танц и пърформанс в Европа, която се подкрепя от програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз. Фестивалът „Spring Forward“ е едно от основните събития на платформата, като през тази година е част от Календара на културните събития на Столична община. В същото време тя играе ролята и на най-големият инструмент за провеждане на културни политики, както и за създаването на условия за развитие на това изкуство.

Всяка година чрез предварителен конкурс се избират 20-те най-добри спектакъла на млади хореографи, като в този избор участват 45 експерти от 33 държави. След това в рамките на фестивала „Spring Forward“ всички те се представят като израз на най-интересните съвременни танцови представления за изминалата година.

За тазгодишната селекция участват точно 637 спектакъла. 20-те са избрани през октомври 2017 г. в Осло, Норвегия, където експерти от платформата се събират, за да гласуват кои да бъдат водещите представления за 2018 г. За пръв път от съществуването на Aerowaves сред избраните е и българско представление – F63.9 на хореографа Живко Желязков.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/H_c0E3DktNU?rel=0&amp;controls=0&amp;showinfo=0" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Живко е и един от основателите на избрания за домакин на събитието Derida Dance Center – първия център за съвременен танц и обучение в България. Той предлага както професионални класове за модерни танцови техники и класически танц, така и обучение за любители.

В рамките на тези 3 дни всички желаещи ще могат да посетят някое от представленията (или всички) на следните партньорски сцени: Театър „Азарян“ и Кино „Люмиер Лидл“ към Национален дворец на културата, Младежки театър „Николай Бинев“, „Открита артсцена на „Шипка“ към Руски културно-информационен център и „Театро“.

Тази инициатива е доказателство, че инвестициите в култура в страната ни са в правилната посока и биват забелязвани отвън. Допреди няколко години домакинстване на събитие от такъв ранк в Източна Европа, още повече в България, изглеждаше като мечта, но сега признанието идва от Европейския съюз и е гаранция за добре свършена работа.

Събитието е изключително важно за културния живот на столицата, най-вече заради потенциала си да я превърне в Европейска столица на съвременния танц. Проектът ще доведе не само до културно обогатяване на гражданите, но и запознаването на световни фестивални директори и европейски хореографи с условията за развитие на съвременните сценични изкуства в София.

Очакват се над 100 артисти, 30 критици и между 200-250 фестивални директори, куратори и промоутъри на съвременното изпълнителско изкуство от цял свят.

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари