IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 ценни качества на емоционално интелигентните хора

13 март 2018 12 00

Те знаят как да мотивират

Снимка: Istock

Снимка: Istock

За много от нас емоциите са объркващи – те могат да се изтълкуват погрешно, да повлияят на преценката, да предизвикат неочаквано и объркващо поведение и понякога да създадат напрежение. Емоционално интелигентните хора обаче в по-малка степен могат да бъдат повлияни от чувствата си.

Тези, които имат висока емоционална интелигентност, са способни да разпознават и изразяват своите емоции, да ги интегрират в интелекта и да ги управляват – по отношение на себе си и на другите. Накратко, емоционалната интелигентност е способността да четете чувствата и да реагирате на тях по подходящ начин.

За да разпознаете тези хора, следете за тези типични характеристики.

1. Те са себеосъзнати

Хората с висока емоционална интелигентност добре знаят разликата между емоциите и интелекта и използват своите умения за критично мислене, за да „моделират“ чувствата си, без да ги игнорират или да ги поставят под въпрос.

Те могат да погледнат себе си и да се видят в реалния си облик. Емоционално интелигентните хора знаят своите силни и слаби страни. Именно това себеосъзнаване стои в основата на емоционалната интелигентност.

2. Осъзнати са и за света наоколо

Емоционално интелигентните хора са наясно и с хората около тях. Те не мислят само за себе си, а обръщат внимание и на останалите, разпознават и разбират чувствата им. Обикновено знаят кога да оставят на някого малко пространство и кога да предложат подкрепа и съчувствие.

3. Те са мотивирани и мотивират

Понеже разпознават и разбират много добре чувствата, емоционално интелигентните хора често могат да ги насърчават и да увеличават интензивността им – като интерес, ентусиазъм, оптимизъм и лоялност – по отношение на себе си и на другите.

Тези хора са мотивирани, продуктивни, обичат предизвикателствата и обикновено са много ефективни във всичко, което правят.

Разбират, че мотивацията идва от оценяването на усилията и са готови да мотивират себе си и хората около тях, когато е уместно.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари