Когато става дума за нещата от кухнята, повечето от нас са склонни да се колебаят какво да оставят и какво е време да изхвърлят.
За да се изяснят тези въпроси специалистът по безопасност на храните от САЩ – Мериан Грейвли, посочва онова, от което наистина трябва да се отървете.
1. Гъбата
Изключително трудно е да почистите гъбата. Поставянето ѝ в микровълновата фурна и дори варенето не помагат, тъй като в нея има милион малки дупки, в които се събират патогени.
Препоръчително е тя да се подменя често – на всеки няколко дни, въпреки че Грейвли споделя, че не използва гъба. Според специалиста най-сигурно е да използвате кърпа.
2. Остатъци от храна, която не помните да сте готвили
Остатъците от храна трябва да се използват до 3, максимум 4 дни, след като храната е приготвена. Ако нямате спомен кога сте сервирали храната, която сте намерили на дъното на хладилника, значи е минало прекалено много време и трябва да я изхвърлите незабавно.
3. Бакпулвер, който вече не върши работа
Бакпулверът е много по-вероятно да загуби свойствата си, в сравнение със содата за хляб, тъй като той не е чист натриев бикарбонат, както содата. Ако срокът му на годност е изтекъл, все пак може да го изпробвате.
За целта смесете една чаена лъжичка с 1/3 чаша топла вода. Ако се появят мехурчета, това е добре.
4. Стари подправки
Има различни мнения по този въпрос, но според повечето, включително и това на Грейвли, подправките губят своя вкус и качества след една година.
Пролетта е подходящ сезон да разгледате по-обстойно какво се случва в шкафа с подправките.