Палачинките са сред любимите закуски на всеки, особено през мързеливите уикенди. Днес ще ви изправим пред предизвикателството да приготвите палачинки без брашно и без яйца.
Този експеримент всъщност се оказва повече от успешен. Освен че се приготвят лесно, здравословни са и нискокалорични, тези палачинки са меки, пухкави като американските, но за разлика от тях имат приятен, леко сладък вкус и аромат на ябълки и банан.
Вижте как да приготвите рецептата на Clovesandvanilla.com
Съставки:
1/2 ч. ч. фини овесени ядки
1 ч. ч. мляко (краве или ядково мляко)
1 с. л. зехтин или разтопено кокосово масло
1 обелен банан
1 с. л. кокосови стърготини
1/2 ч. л. бакпулвер
1 средно голяма почистена ябълка или круша
Подправки: ванилия и/или канела
Поставете всички съставки в чашата на блендера и блендирайте с няколко импулса. Трябва да получите гъста смес за палачинки. Ако сместа ви е твърде гъста, като смес за кекс, добавете още малко мляко, а ако е по-течна от смес за американски палачинки, добавете още малко овесени ядки и блендирайте.
Изпечете малки пухкави палачинки в предварително загрят незалепващ тиган, на силно работещ котлон. Палачинките са малки и имайте предвид, че се изпичат много бързо. Тъй като в сместа има малко масло, няма нужда да намазвате с масло тигана преди печене. Гарнирайте по желание. Може да опитате с малко крема сирене, защото то допълва отлично естествената плодова сладост на палачинките.