IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саркастичните хора са по-умни, твърди науката

2 април 2018 12 50

За разбирането на сарказма са нужни повече когнитивни усилия

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Обикновено свързваме интелекта с високи нива на интелигентност, броя на прочетените книги и количеството информация, което човекът може да предостави.

Ново проучване обаче установява връзка между сарказма и интелекта. Оказва се, че ако сарказмът не ви е чужд, това крие повече позитиви, отколкото вероятно сте си представяли.

Според данни на Американската психологична асоциация да можеш да разбираш сарказма и да го използваш „професионално“ всъщност е знак за висок интелект и творчески развита личност.

Изследователите са направили поредица от три проучвания, в които са анализирали ефектите, които гневът и сарказмът имат върху мозъка.

След като са били разделени на различни групи, участниците слушат аудиозаписи на клиенти, които или изразяват своята неудовлетвореност, използвайки ядосан тон, или са саркастични.

Проучването установява, че участниците, които слушат гневния, саркастичен клиент, са имали по-висок процент на успех при решаване на аналитични задачи, но са били по-малко успешни в решаването на творчески задачи в сравнение с тези, които слушат емоционално неутрален клиент.

Американската психологична асоциация дори подкрепя това твърдение, като допълва, че „разбирането на саркастични изрази изисква повече когнитивни усилия и сложно мислене, отколкото разбирането на директния гняв. Нужно е когнитивно усилие както за декодиране на буквалния смисъл на думите, така и за тълкуване на нюансите на намереното и противоречивото значение“.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари