IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 стъпки да забавим стареенето

14 април 2018 15 15

Вижте важни правила, които забавят процеса

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Учените, лекарите и козметолозите казват, че процесът на стареене е по-лесен за предотвратяване, отколкото за справяне с последиците от него. Какво трябва да се направи за навременна профилактика, не само да изглеждаме, но и да се чувстваме млади?

В зряла възраст ние често жънем плодовете на безразличното отношение към здравето. За да предотвратите това, трябва да започнете превенция на стареенето колкото е възможно по-рано и да спазвате определени правила.

1. Яжте балансирано

В младите години често прекаляваме с калориите, но метаболитните процеси са на ниво и можем да ядем всичко във всякакви количества. С течение на времето метаболизмът се забавя, което води до наднормено тегло, отделяне на соли, токсини и вследствие на това влошаване на общото ни състояние.

„Първо, трябва да ядете най-малко три пъти на ден. Второ, използвайте в менюто си само пресни продукти. Полупродуктите с консерванти, оцветители и овкусители допринасят за натрупването на токсини. Трето, ограничавайте рафинираните храни и бързите въглехидрати. Те незабавно повишават нивото на захарта. Яжте повече протеинови храни (риба, птици, месо) и се опитайте да ядете най-малко 300 грама зеленчуци и 300 грама плодове на ден“, съветва диетологът Олег Иришкин.

2. Отървете се от лошите навици

Пушенето и алкохолът, както и недохранването, водят до ранни появявания на първите признаци на стареене. Пушенето засяга цвета на кожата като цяло, а употребата на алкохол и напитки, съдържащи кофеин, допринася за цялостното обезводняване на тялото. Без влага клетките бързо остаряват и всички метаболитни процеси се възпрепятстват. Лошите навици неизбежно водят и до различни заболявания.

3. Повече движение и спорт

Всяко движение помага на ставите да поддържат мобилност и да не губят колагеновата тъкан. Хората, които водят заседнал начин на живот, са по-склонни да страдат от остеохондроза. Редовните упражнения укрепват сърдечносъдовата система, и предотвратяват появата на тахикардия и исхемична болест. Никога не е твърде късно да влезете в добра форма. Хората в зряла възраст започват най-добре с йога и танци. Също така за начинаещи на всяка възраст е подходящ пилатес, тренировки на бягащи пътеки и колоездене.

4. Преглеждайте се редовно

С напредването на възрастта много хора изведнъж откриват хронични заболявания, които могат да бъдат идентифицирани на ранен етап. Затова е важно редовно да правим профилактични прегледи.

За предпазване от стареене на кожата най-важното е дълбокото навлажняване. „Всеки, който се грижи за здравето си, трябва да знае, че се препоръчва всяка година след навършването на 18 да се прави преглед. Така можете да проверите състоянието на жизнените системи на тялото, да сте сигурни, че всичко е наред или ако има проблем да се хване навреме. Основният преглед включва общи и биохимични анализи на кръв, урина, ЕКГ, ултразвук на вътрешните органи, щитовидната жлеза и др. Ако пациентът има сложна медицинска анамнеза, има хронични заболявания или наследствена предразположеност, той трябва да бъде подложен на допълнителни изследвания. Така ще знаете възможните рискове и ще можете да предприемете своевременни мерки“, съветва Оксана Чащина, лекар и антиейдж специалист.

5. Общи процедури за възстановяване

Разнообразието от масажи и терапии не е само начин да се поглезите. Тези процедури активират защитните сили, насищат тъканите с кислород, важни микроелементи и витамини. Интересен начин за кратко време за подобряване на състоянието е криотерапията. Съществуват научни доказателства, че излагането на силен студ (-110 ° С) подобрява мускулния тонус и подвижността на ставите, стимулира обмяната на веществата и репродуктивната функция, а също и укрепва имунната система. Все пак такива процедури трябва да се съгласуват и с лекари.

6. Погрижете се за кожата

Всеки знае, че за предотвратяването на стареенето на кожата основно трябва да се грижим тя да е хидратирана.

„Съвременните техники решиха проблема с дехидратация на епидермиса, стимулират производството на колагенови фибри, подобряват тена, елиминират дори най-дълбоките бръчки“ казва дерматологът Елена Самохвалова. Друга ефективна техника против стареене е фоторевматизацията. Кожата се излага на светлина с висока интензивност, като по този начин се отстраняват ранните признаци на стареене на кожата и се стимулира производството на колаген за активиране на метаболитните процеси.

Процедурите трябва да се извършват след 18 години, ако има индикации. Много зависи от индивидуалните характеристики на кожата, наследствеността, начина на живот и дори професията.

7. „Убийте“ стреса

„При нервно пренатоварване нивото на кортизола, който е главният хормон на стреса, се увеличава. Това от своя страна провокира клетъчно възпаление. В допълнение, кортизолът и други „отбранителни“ хормони потискат процесите на обновяване на клетките и това се отразява на външния вид на кожата, както и върху здравословното състояние на организма“, казва козметикът Наталия Николаева.

Как да се преодолее стресът? Всеки има свои собствени рецепти. Някой залагат на добър сън, комуникация с близки, любимо хоби, физическа активност, балансирано хранене, медитация. Други може да се нуждаят от помощта на специалист. Във всеки случай контролирането на стреса е много важно за запазването на младостта.

8. Гледайте за здравето на зъбите

Проблемите със зъбите ви карат да изглеждате много по-възрастни. Дентолози припомнят, че за добрата зъбна хигиена е необходимо правилно да ги почистваме най-малко 2 пъти на ден, да се храним с по-твърди растителни храни, да се намали количеството на бонбони и газирани напитки, спиране на тютюнопушенето, както и посещение на зъболекар два пъти годишно.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари