IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 навика, които ще променят живота ви

13 април 2018 13 20

Много искат, но малцина се решават на промени

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Много хора искат да променят живота си, но малцина решават да го направят. В края на краищата изглежда, че фундаменталните промени изискват сериозни усилия и работа върху себе си. Всъщност, достатъчно е да си наложим осем прости, но много полезни навика.

Тези 8 стъпки, според предприемача и блогър Джон Рамптън, ще повишат осведомеността всеки ден, ще помогнат да станем по-щастливи, по-продуктивни и успешни, пише businessinsider.com.

1. Препрограмирайте себе си на позитивна вълна

Мислите и действията зависят от емоциите повече, отколкото изглежда. Достатъчно е да се разстроите от някакви дребни ежедневни или служебни проблеми и настъпва момент, в който не искате да правите нищо. Отрицателните моменти влизат лесно в живота ни – всяка глупост може да развали настроението, а после целият ден да отиде по дяволите. Как да се справим с това? Програмирайте се на позитивна вълна. Филтрирайте негативните мисли, ето пет съвета:

- Започнете да си водите „Дневник на благодарността“. В края на деня напишете какво хубаво се е случило с вас и със сигурност ще спите по-добре.

- Повтаряйте положителни мантри, които ви помагат да стигнете по-бързо до целта си.

- Заобиколете се с позитивни хора. Добрите емоции, както и лошите, са заразни.

- Просто не позволявайте на отрицателните мисли да завладеят съзнанието ви.

- Водете активен начин на живот. Физическите упражнения стимулират синтеза на ендорфини, които ще помогнат да изхвърлите негативните и ненужни мисли.

2. Ставайте рано

Успешните хора стават рано. Ето защо навийте алармата утре и се събудете половин час по-рано от обикновено. Вдругиден пак, после пак... Постепенно спечелете и половин час преди лягане. Сутрин е най-продуктивният период. Можете да подготвите здравословна закуска, да медитирате, да спортувате, да четете книги, да отделяте време за хоби, да работите и да планирате правилно деня си. Способността да управлявате времето е ключът към самоусъвършенстването.

3. Почиствайте след себе си

Колко време ще отделите за оправяне на легло или измиване на съдове сутринта? Три минути или пет? Малките домашни занимания не отнемат много време. Но ако бъдат отложени за по-късно, те се трупат и развалят настроението. Една чиния и чаша след закуска бързо ще се превърнат в планина. Така един малък проблем ще предизвика каша в ума ви. Проучванията доказват, че хората, които веднага измиват чиниите си след хранене и оправят леглото сутрин веднага след ставане, обикновено са по-щастливи и успешни. Редът на къщата дава усещане за контрол и комфорт.

4. Задайте си реалистични цели

Не е нужно да си обещавате, че след месец ще участвате в маратон, по-добре се регистрирайте на 5-километровата дистанция. Не планирайте да постигнете грандиозна цел в кратък период от време. Бъдете реалисти, задайте си скромна задача и я изпълнете успешно. Усещането за удовлетворение от победата, макар и малка, ще ви вдъхнови за по-значими постижения. Действайте последователно и тогава ще постигнете още повече, отколкото сте си мислили.

5. Позволете си малко спонтанност

Ако всяка вечер излизате в един и същи клуб, или пиете само на едно място кафето си, или пък пазарувате само от един магазин, рискувате животът ви скоро да се превърне в скучна рутина. Позволете си спонтанност. Оставете комфортната зона. Опитайте тайландска храна, отидете в нов универсален магазин. Всяко ново преживяване е нова емоция. Те ни правят по-щастливи, променят нашето виждане за живота, помагат ни да открием нови неща, учат ни да реагираме по-спокойно на промените.

6. Престанете да се оплаквате

Дори в най-тежките времена в живота има добри моменти. Бъдете благодарни, вместо да се оплаквате през цялото време. Не използвайте приятели и колеги да плачете на рамото им. Непрекъснато мислейки за проблеми, пропуснати възможности и световна несправедливост, вие сте обсебен от негативизъм. И всеки ден свиквате с ролята на жертва. И когато се случи нещо добро, просто не можете да го оцените.

7. Опитайте се да не се сравнявате с другите

Не мога да спя, защото един колега получи повишение или приятел си купи огромна къща... Винаги ще има някого, който има по-добра кариера, личен живот или финансово положение от вашето. Какво сега – изобщо да не спите от завист? Ако любим човек е постигнал нещо, радвайте се с него. Разбира се, това не е просто късмет при тях. И помислете какво означава успехът за вас. Нуждаете ли се от кариера в компанията или ще се почувствате по-щастливи, когато работите на свободна практика? Мечтаете ли за голяма кола и апартамент или са „мечти“, наложени от обществото? Всички хора са различни и разбирането за щастие на всички също. Решете какво е важно за вас и преминете към тази цел.

8. Не отлагайте за утре

Отлагате ли малки неща през цялото време? Обадете се на застрахователната компания, сменете батерията на мивката, сменете изгорялата лампа. Всичко това отнема няколко минути. Но ако ги отлагате – натрупват се задачи и трябва да си вземете цял ден почивка, за да подредите нещата. Ето защо е толкова важно да планирате всеки ден и всяка седмица, равномерно да разпределяте задачите. Също толкова важно е да оставите в графика и свободните дни, без работа и задължения.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари